this website in English - diese Website in deutscher Sprache

Laat je Macs bestanden delen met Airdrop

Wanneer je met meerdere Macs in een ruimte bent, dan kun je Airdrop gebruiken. Je kunt er bestanden mee ‘overgooien’ naar een andere Mac.


Hoe werkt Airdrop?
Ga in de Navigatiekolom naar Airdrop om te zien wie er allemaal online zijn, in dit geval alleen de Mac van Macmiep.nl:Pak nu het bestand dat je wilt delen, en sleur ende pleur het op het Airdrop-icoontje van de doel-Mac:

Andere Mac krijgt nu een melding
De andere Mac krijgt een melding dat er een bestand aangeboden wordt - en van wie:

Er is nog alleen goedkeuring nodig. Klik op 'Accepteer'. Dit is alles. Je hoeft verder niks in te stellen en je ontvangt dus nooit iets wat je niet wilt. Berichten geeft je daar ook weer melding van:Het bestand komt terecht in de map Downloads:Een bestand weigeren
Als je het aangeboden bestand niet wilt hebben, klik je op 'Weiger'. De andere Mac krijgt dan keurig een melding:
Airdrop werkt niet, wat nu?
Het gaat erom dat de Macs elkaar kunnen detecteren. Daarvoor moeten Wifi en Bluetooth op beide apparaten aan staan. Dit kun je op je Mac resp. vinden in Systeemvoorkeuren => Netwerk en Bluetooth.

Macs moeten elkaar 'zien'
Als het goed is zien alle Macs elkaar in Bluetooth:

Ik heb geen Airdrop in de Navigatiekolom staan
Ga in de Finder naar het menu Finder => Findervoorkeuren => Navigatiekolom.
Vink hier 'Airdrop' aan:Afstand tussen de Macs De maximale afstand tussen apparaten mag 9 meter zijn. Let op storende dingen als magnetrons, buizenstelsels, gewapend beton en aquaria. Ook USB 3 hubs kunnen storen.

Geen router nodig
De Macs hoeven niet persé in een bestaand Wifi netwerk te hangen. Je hoeft dus ook niets met je router te doen; Airdrop staat los van je router.
Je hoeft dus geen dingen als bestandsdeling 'open te zetten'.

NB: Airdrop werkt ook met iPhones en iPads met iOS 7 of hoger.
NB2: Airdrop werkt vanaf MacOS 10.10.5 Yosemite.Het volgende hoofstuk is:
met Windows of Linux


Disclaimer: MacMiep is onafhankelijk. Dit houdt in dat ze zich niet laat betalen voor positieve of negatieve verhalen op deze website. Ze schrijft wat ze zelf vindt, op basis van 30+ jaar Mac-ervaring. MacMiep steunt Stichting Kat in Nood!