this website in English - diese Website in deutscher Sprache

De Muis van de Mac

Dit is nou de Apple Magic Mouse 2 (magische muis) die standaard wordt meegeleverd met een iMac:En zo laad je 'm op:Bij een spinternieuwe Mac
Sluit de meegeleverde draadloze muis altijd eerst even aan met de bijgeleverde kabel. Nu zal de Mac 'm herkennen en kun je 'm meteen gebruiken.

De Apple Muis instellen
Ga linksboven onder het Appeltje naar Systeemvoorkeuren:

Stel eerst de snelheid van je knaagdier in zoals jij het prettig vindt. Standaard loopt ie niet zo snel:Secundair klikken = rechts klikken
Hiermee wordt de rechter muisknop bedoeld. De Mac muis is standaard namelijk een 1-knopsmuis!
De rechter muisknop kun je hier aanzetten:NB: een rechts-klik kan met een éénknopsmuis worden vervangen door een Control*-klik.
(Ctrl* toets linksonder op het toetsenbord)


Meer bewegingen
De muis heeft nog meer functies. Probeer maar eens wat er allemaal mogelijk is. Kijk daarbij goed naar het filmpje rechts om te zien wat er bedoeld wordt.Scrollrichting
Let ook even op hoe deze instelling aanvoelt (MacMiep kan zelf namelijk niet overweg met de standaardinstelling).Mouse - the movieProbeer vooral uit! Er zijn plenty mogelijkheden. Als het niet bevalt kun je altijd weer terug.


Batterij van Mac muis checken
Ga naar Systeemvoorkeuren => Muis. Linksonder zie je het Batterijniveau:

Andere muizenrassen
Ook muizen van andere fabrikanten kun je zonder problemen gebruiken, ook samen naast de originele Apple muis. MacMiep heeft een heel klein muisje van de Action met daarbij een USB Bluetooth dongeltje. De originele Apple muis vindt ze te groot en te zwaar.Mijn muis doet het niet
Werkt je muis niet meteen of heb je een oudere Mac? Check eerst de batterij. Is die vol genoeg? Zijn de batterijen niet versleten?
Zit er misschien vuil voor de lens?
Hang 'm weer even met de kabel aan de Mac om 'm opnieuw te laten herkennen.
Staat Bluetooth wel aan?

Ga dan linksboven onder het appeltje naar 'Systeemvoorkeuren':en kies 'Bluetooth':Staat Bluetooth wel aan? Klik op de muis en kies 'Verbind':Apple over het aansluiten van draadloze muizen, trackpads en toetsenborden


Problemen met de Apple Magic Mouse: Voorkeuren weggooien
Blijft je muis moeilijk doen, ook na een herstart? Wat je dan kunt doen is de zgn. Voorkeuren ('Preferences') van het besturingsprogramma weggooien en daarna de Mac te herstarten.
Preferences bewaren de instellingen van een programma. Telkens als het programma opnieuw start, worden de instellingen aangeroepen en overgenomen. Zit er een fout in dan blijft die erin tot je de Prefs weggooit.

De map Preferences
Deze vind je in de map Bibliotheek in je Thuismap, echter met een addertje onder het gras:
De map Bibliotheekis standaard verborgen.
Je kunt 'm bereiken met een trucje:
Houdt de Option (Alt) toets ingedrukt en ga in de Finder via het menu Ga naar Bibliotheek.De map Bibliotheek
Er opent een nieuw Finder-venster met de Bibliotheek map in beeld. Je moet daaruit de map Preferences hebben:Voorkeuren hebben .plist achter hun naam staan. Even zoeken naar de juiste, dit is 'm:
com.apple.driver.AppleBluetoothMultitouch.mouse.plist
Gooi dit bestandje weg en herstart de Mac. De muis gaat nu terug naar fabrieksinstellingen.

Wifi in de weg
Wifi met een frequentie van 2.4 Gigahertz kàn Bluetooth storen. Kies dan op je modem voor het 5Ghz netwerk en kijk of het beter gaat.Het volgende hoofstuk is:
werken met de Finder
of:
alle systeemvoorkeuren


Disclaimer: MacMiep is onafhankelijk. Dit houdt in dat ze zich niet laat betalen voor positieve of negatieve verhalen op deze website. Ze schrijft wat ze zelf vindt, op basis van 30+ jaar Mac-ervaring. MacMiep steunt Stichting Kat in Nood!