HET RAMPENPLAN VOOR DE MAC? - de MacMiep Mac Cursus voor MacOS Classic
Goed. Stel hebben problemen met onze Mac. Voordat je in paniek raakt: je kunt eigenlijk alles zelf doen. Alleen bij hardware problemen heb je een Apple-techneut nodig.Vraag vooral niet die buurjongen met zijn Windows peecee, de logica van Windows strookt namelijk voor geen meter met die van de Mac (het woord 'logica' is voor Windows zelfs te veel eer).
Ieder programma wat je gebruikt, ook de Finder, heeft bepaalde voorkeursinstellingen voor zichzelf en/of ingesteld door de gebruiker. Telkens als het programma stopt, bewaart hij deze voorkeuren in de map 'Voorkeuren' (preferences) in de Systeemmap.
Start je het programma later weer op, dan zal het de voorkeuren van de laatste keer weer oppakken om mee te beginnen.
Dit houdt in dat, wanneer een programma niet lekker loopt, gecrasht is of zelfs je hele machine heeft doen crashen, het bestandje Voorkeuren wat fouten kan bevatten. Fouten die telkens weer bij het opnieuw openen worden meegenomen.
Een eerste gang bij problemen kan dus zijn het weggooien van de voorkeuren van dat programma. LET OP: sommige programma's bewaren ook serienummers, bookmarks (Netscape, Explorer!) en andere instellingen in hun voorkeurenbestand. Microsoft bewaart hele mappen erin.
Stelregel is dat wanneer je dit icoontje ziet je de voorkeuren zonder problemen weg kunt gooien, of liever: zet ze even opzij vóór de prullenmand te legen. Werkt - na herstart - alles naar behoren, gooi alles dan pas definitief weg.
Bij het trager worden van acties op je bureaublad kan het van nut zijn om regelmatig je 'Bureaublad opnieuw op te bouwen'. Houd hiervoor tijdens het opstarten de toetsen Appeltje-Alt ingedrukt. Er verschijnt vanzelf de vraag "weet u zeker dat u het bureaublad opnieuw wilt opbouwen?".
Wil je Mac niet opstarten, of loopt hij vast als de thermometer loopt, probeer dan eens 'zonder extensies' op te starten. Druk hiervoor de Shift-knop (toets die hoofdletters maakt) in tijdens het opstarten. De Mac zal op een gegeven moment zeggen "extensies uit".
Op deze manier kun je uitvinden of je al dan niet met een zgn. 'extensieconflict' te maken hebt.
Is dat zo, dan zal je op zoek moeten naar de boosdoener. Daarvoor heb je dus het regelpaneel Extensiebeheer en is het verhaal van de kleurtjes van nut.
Vaak weet je al wat je het laatste geïnstalleerd hebt en kun je de problemen herleiden. In het ergste geval is het een kwestie van verschillende sets aan en uit zetten en proefondervindelijk vaststellen waar het probleem zit.
Tip: druk tijdens het opstarten de spatiebalk in. Je komt nog voor het doorstarten in Extensiebeheer terecht.
Na het weggooien van stoute voorkeuren en het uitzetten van conflicterende extensies is het "zappen van het PRam" (zeg: péram) een mogelijkheid. Dit PRam zal een aantal instellingen van de Mac terug naar de basis brengen.
Houd hiervoor de toetsen Appeltje-Alt-P-R (ja dat zijn er vier) ingedrukt en doe dan de Mac aan. Wacht tot het tweede 'Booing' geklonken heeft en laat dan los.
Bij het moeilijk-doen van programma's is er een uitvlucht mogelijk: Appeltje-Alt-Esc.
Niet altijd werkt dit en wanneer het systeem alsnog ook vastloopt zit er niks anders op dan de paperclip te hanteren. Lukt het wel, geef dan wel een herstart en verwijder de voorkeuren van de boosdoener. (paperclip en het onderste knopje bij de nieuwste iMac's forceert een machine tot herstart). Trek nooit de stekker er zomaar uit, alleen als niets anders werkt!
MacMiep MacCursus voor MacOS