EEN NIEUWE SYSTEEMMAP DAN MAAR? - de MacMiep Mac Cursus voor MacOS Classic
Goed. Na het proberen van alle voorgaande truukjes werkt onze Mac nog steeds bedroevend of zelfs helemaal niet.
Tijd voor een andere Systeemmap? Nog niet helemaal. Laten we eerst eens opstarten van een andere opstartschijf dan onze eigen Harddisk.
Bij de iMac komen twee cd's. 'Programmatuurinstallatie' en 'Programmatuurherstel'.
Dit is een doe-het-zelf- en bewustwordingscursus, dus eigenlijk zouden we de 'herstelprocedure' over moeten slaan. Toch wil ik 'm kort behandelen. In principe is er namelijk niks mis mee.
De 'herstelcd' geeft de mogelijkheid om alle programmatuur die standaard met de iMac geleverd wordt volledig fabrieksnieuw terug te zetten, al dan niet met behoud van data.
Werking is vrij simpel: doe de cd erin, herstart en houdt de C toets ingedrukt en wacht tot je allemaal cd'tjes ziet. Volg vervolgens de aanwijzingen op het scherm. Een kind kan de was doen.
N.B.: wil de Mac ook niet van cd opstarten, dan is er echt iets aan de hand en moet je naar je dealer.
We willen hier echter graag uitleggen HOE en WAT de werking is van de Mac.
Het kan ook anders, maar dit geeft meer werk en inzicht in het systeem. Wil je de Mac beheersen, dan is de methode die ik nu aangeef beter. Laten we eerst kijken of een nieuwe systeemmap wel nodig is.
Start op van 'Programmatuurinstallatie' met de C-toets ingedrukt.
Je merkt aan het geratel en het bureaublad vol cd'tjes dat je daadwerkelijk van cd bent opgestart.
Op de cd staat een mapje met een gereedschapskistje als icoontje.
Open het en daarin zie je het programma 'Schijf EHBO'. Misschien komt deze naam je bekend voor, wanneer je de Mac namelijk verkeerd uitzet, controleert 'SchijfEHBO' namelijk of er schade is ontstaan.
Start het programma op en controleer c.q.. herstel de Harde Schijf.
In geval van herstellen, heb je misschien de oorzaak van je problemen gevonden. Probeer nu een herstart en kijk hoe de machine het doet vanaf zijn eigen HD.
In geval van 'onherstelbare problemen': kom ik nog op terug.
In geval van 'geen problemen gevonden' of 'alle problemen hersteld': mooi zo.
Het installeren van een nieuwe Systeemmap
Start op van cd (!!). Open je harde schijf, ga naar de Systeemmap en noem deze 'oud' ofzo. Dit om te voorkomen dat je twee dezelfde mappen krijgt straks.
Pak de rest van je data op en zet die tijdelijk in een mapje. Dit is voor het overzicht beter. Later kan alles terug.
Ga naar de cd-rom. Klik op 'MacOS installatie'. Na akkoord te zijn gegaan met de licentie, kom je in een venster waarin je diverse instellingen kunt kiezen.
Installeer nooit iets domweg, maar kijk eerst eens even wat voor keuzemogelijkheden er eigenlijk zijn en waar ze voor dienen (info knopjes achter desbetreffende installatie). Ziet, leest ende leert.
Kies altijd voor 'schone installatie'.
Heb je je keuze gemaakt, kies dan 'installeer' en laat de installer zijn werk doen. Na afloop geef je een herstart en je Mac is weer fris met een totaal nieuw systeem aan boord. N.B.: Wees slim en geef alles voor je verder gaat een kleurtje (label)!
Uiteraard staat de oude systeemmap nog steeds op de harde schijf. Weliswaar onder een andere naam, maar hij moet wel zo snel mogelijk weg of onbruikbaar worden gemaakt. Een Mac met twee systeemmappen is namelijk vragen om problemen. Risico: hij krijgt toch de neiging om een keuze te maken.
In de oude systeemmap staan gegevens van programma's e.d. die we hebben voorheen gebruikt hebben. Ook bijvoorbeeld onze internet instellingen.
Nu is het het veiligst om gewoon alles overnieuw te doen. Dus de cd's van scanner en printer opzoeken en opnieuw installeren.
Tenzij we deze kwijt zijn... wat dan? Of we hebben software 'in eeuwige bruikleen' gekregen van iemand, of gedownload van het internet.
Geen nood, ook zonder back-up of installer cd kunnen we terug naar de oude staat, echter met een verse Systeemmap.
Simpel gezegd: we slepen de extraatjes uit de oude Systeemmap en gooien ze gewoon in de nieuwe!
Nou ja. Beter is het om map voor map te vergelijken. En ook om alles enigszins stapsgewijs te doen. We hebben immers problemen gehad en die kwamen ergens vandaan. Al het oude domweg overslepen kan dezelfde problemen weer veroorzaken met de nieuwe Systeemmap!
Kortom: je moet dus weten wat je doet, maar dit is wel dè manier om een echte zelfredzame Maccer te worden.
Wat je niet meer nodig hebt - wat dubbel is - gooi je weg. Zeker de bestanden 'System' en 'Finder' altijd weggooien. Dit voorkomt dat je Mac ooit nog per ongeluk van de oude Systeemmap opstart.
Ook wat betreft de andere nieuwe mappen op de harde schijf is opletten vereist. Vergelijk wat je had met wat je nieuw gekregen hebt en gooi het oude weg. Ben je nog niet zeker, parkeer het dan even ergens.
Ben je hiermee zo goed als klaar, herstart dan en bouw je bureaublad opnieuw op. Nu is je Mac weer fris!
MacMiep MacCursus voor MacOS