WAAROM ZIJN EXTENSIES ZO HANDIG? - de MacMiep Mac Cursus voor MacOS Classic

Extensies kun je naar believen aan of uit zetten. Hiervoor gebruik je het regelpaneel 'Extensiebeheer'.

extensiesymbooltjes lijken net puzzelstukjes
regelpanelen zijn simpel vierkant

Hierin kun je ook zien waar ze voor dienen (driehoekje 'voorwerpinfo' links onderin). Omdat ze tijdens het opstarten geladen worden, moet je telkens als je daarin iets verandert een herstart geven.
Weet wel de gevolgen van aan- en uitzetten. Stel je zet de 'Apple CD/DVD driver' uit, dan kun je verwachten dat je geen cd's meer kan lezen. Gelukkig wordt er niks weggegooid, je kunt altijd terug.
Voordeel van uitzetten: minder systeemgeheugen, dus meer RAM over voor andere programma's en conflicten opsporen. (RAM: random acces memory, het 'korte termijngeheugen' van de computer, inhoud valt weg als stroom eraf gaat)

De Mac komt standaard met een heleboel extensies en gewone programmatuur.
Echter, als je daarna nieuwe programma's gaat installeren, krijg je er vaak extensies bij. Dit is overigens lang niet altijd zo. Veel programmatuur werkt 'op zichzelf'. De Mac is voorbereid.
Scanners en printers voegen echter altijd nieuwe dingen aan het systeem in de vorm van een extensie ('driver') of andere dingen in de Systeemmap.

Soms zijn al deze extra's aanleiding voor conflicten. De ene extensie werkt niet goed als de andere ook aanstaat.
Het is daarom handig om altijd te weten welke extensies standaard zijn, en welke later zijn toegevoegd. In 'Extensiebeheer' staan de altijd de sets 'basis' en 'alles'. Je kunt dus altijd terug naar de pas-gekochte staat.
Maar er is nog een handiger trucje voor:

Als de Mac net nieuw is of net een nieuwe systeemmap heeft gekregen, kun je onder het 'Archief' het menu 'Label' vinden. Hiermee kun je bestanden een kleurtje geven. Handig om onderscheid te maken. Wanneer je de 'verse' Systeemmap en haar inhoud een label geeft, kun je nadien altijd zien wat er later bijgekomen is. Nieuwe dingen krijgen namelijk geen kleurtje.



Kortom, de Mac is pas een Mac met een gevulde Systeemmap. In geval van ernstige problemen zal de Maccer gauw zeggen "Heb je al een nieuw systeem geïnstalleerd?"
Dit houdt in dat je gewoon een totaal nieuwe systeemmap op de harde schijf zet. Andere bestanden blijven gewoon staan.
In tegenstelling tot Winddos is het wissen van een harde schijf in de Mac-wereld dan ook een paardenmiddel. Voordeel is dat het verliezen van data nauwelijks voorkomt.

De Systeemmap is het hart van onze Macintosh. Gooi deze nooit weg of ga er zomaar in rommelen.

MacMiep MacCursus voor MacOS