.EXE ("PUNT EKSE") - de MacMiep Mac Cursus voor MacOS Classic

De punt met de drie letters erachter komt uit de PC wereld. Daar worden bestanden alleen maar herkend door die drie letters. Programma's hebben .exe. Zonder dit lettergreepje ('extensie' genoemd op dat platform) kunnen pc's niks, laat staan spaties en vraagtekens en meer dan 11 karakters in een naam...
Bij de Mac heb je dat gelukkig niet, maar om te communiceren met PC's is het wel handig van het bestaan af te weten. PC programma's draaien niet zomaar op de Mac. PC bestanden kun je echter wel openen, met de juiste programmatuur aan boord.
Tip: wil dubbelklikken om een bestand te openen niet lukken, probeer vanuit een relevant programma eens 'Appeltje - O' ('open').

Virtual PC is een voorbeeld van Windows-emulatiesoftware. Houd wel rekening met het volgende: Windows is nog steeds een stukje DOS met een grafische schil die de tekstcommando's voor je invult. Je Mac's systeem draait. Dan draait het programma Virtual PC, en daaronder draait weer Windows en dááronder weer het programma wat je wilt zien.
Verwacht dus niet dat het supermooi uitziende 3D spel van je buurjongen als een tierelier draait! De Mac moet een enorme partij rekenwerk verrichten en dit zal de snelheid niet bevorderen. Dit is geen tekortkoming, dit is logisch.

Voor de fanatiekelingen op het gebied van Linux is er Linux PowerPC op de markt. Dit draait 'native' op je Mac (je Mac bezit een PowerPC processor). Aangezien bijna alle Linux-hackers zich op de Intel-versie hiervan richten, is Linux PowerPC een ZEER veilig alternatief. Hack-aanvallen zullen hier zeer zeldzaam zijn.

MacMiep MacCursus voor MacOS