SITES MAKEN EN UPLOADEN - de MacMiep Mac Cursus voor MacOS Classic
FTP: File Transfer Protocol.
Dit wordt door je provider gebruikt om je eigen site te uploaden. Je moet je bestanden 'uploaden' via dit protocol naar hun 'ftp server'. Hierop staan bestanden met .html of .htm, .gif. jpg. etc. Dit zijn de bestandsformaten waar het internet mee werkt.
Voor uploaden is het shareware programmaatje 'Interarchy' (voorheen 'Anarchie') ideaal. Na inloggen zie je de server in dezelfde mappenstructuur weergegeven als je op je Mac gewend bent. Bestanden uploaden: sleur ende pleur, afhalen ' sleur naar je prullenbak'. Probeer dat maar eens met Windows' FTP software...
Sites bouwen.
Er zijn een aantal WYSIWYG (what you see is what you get , zeg 'wissiewik') Site-bouw programma's op de markt, zoals Dreamweaver, Pagemill, Frontpage, GoLive.
Hiermee kan de leek op eenvoudige manier zijn eigen internet site bouwen.
Internet ziet er tegenwoordig flitsend uit, allemaal filmpjes, plaatjes en andere kleurige beweeglijkheden. Dit is echter in strijd met waar het Internet eigenlijk voor bedoeld was: het uitwisselen van informatie puur bestaand uit tekst en hier een daar een afbeelding. De naam van de oorspronkelijke programmeertaal zegt het al: HTML, HyperTextMarkupLanguage.
Je browser interpreteert deze taal (en alle andere talen die er in de loop der jaren bij gekomen zijn om het geheel grafisch meer te kunnen geven) en maakt er een totaalbeeld van op je scherm.
Iedere internet pagina bestaat dus puur uit regels code (= tekst). Stukjes code verwijzen dan naar plaatjes, geluiden, filmpjes etc.
En hier komen we ook bij het nadeel van die zgn. WYSIWYG programma's. Ze maken gebruik van een enorme hoeveelheid extra code die het grafische en tekstuele gebeuren op de pagina moet weergeven. Allemaal extra stuff die de surfer moet binnenhalen om de pagina te kunnen zien. Nu zal dat qua laadtijd niet zoveel meer uitmaken, maar de kans op foute weergave bestaat. Vaak houden de WYSIWYG's alleen rekening met een bepaald soort browser. Zo zal soms je pagina er in Netscape prachtig uitzien, maar in Explorer nergens op lijken.
Dit laatste is voor de preciezeren onder ons erg vervelend. Er zit niks anders op dan je te verdiepen in HTML en de verschillende extra stukjes code die de verschillende browsers helpen om te doen wat je bedoelt.
Het vervelendste is echter wanneer er dusdanig slecht geprogrammeerd wordt dat er code in de pagina wordt gepropt die louter en alleen door Windows-Internet Explorer kan worden herkend. Heel aso dus. Aso, want dit alles zou niet hoeven en niet mogen. Er is een WWW commissie die een wereld standaard heeft vastgesteld. Probleem is dat niet iedereen zich daaraan houdt. Een positieve uitzondering hierop is het Duitse iCab. Deze browser is bijzonder streng.
Vloek dus niet op je Mac wanneer je niet goed een pagina kunt bekijken. Vloek op de makers van de site, en vooral op Microsoft!
Schermresolutie
Bij het bouwen van een site is het handig rekening te houden met de grootte van het beeldscherm van je lezers. Stel jij hebt een enorme bak met 1200x1600 (hoeveelheid pixeltjes van je beeldscherm vertikaal en horizontaal) en alles ziet er daarop prachtig uit, zorg dan ook dat de arme zielen met 800x600 enigzins nog wat aan je werk hebben. Een beetje scrollen is niet erg. 1024x768 is tegenwoordig toch wel de norm.
MacMiep MacCursus voor MacOS