NETWERKEN! - de MacMiep Mac Cursus voor MacOS Classic

Je Mac komt sinds jaar en dag standaard met netwerk-mogelijkheid geleverd. Qua hardware is het die brede telefoonstekker die je achterin of op zij van je machine ziet zitten en waar je vast wel eens per abuis je telefoonstekker in gedouwd hebt (waarna je liep te mopperen dat je Internet faalde... hihi). Een Ethernet aansluiting dus. Dit is ook de aansluiting die je nodig hebt als je internet via de kabel, of ADSL wilt, alhoewel de USB modems voor het laatste bijna de helft goedkoper zijn.

Stel je verloofde heeft ook een Macje en jullie hebben zin om samen lekker te gaan netwerken. Je wilt een LAN (local area network).Wat heb je daarvoor nodig?

Om te beginnen: het meeste heb je al. Wat je alleen nog moet kopen is een kabel. Een zgn. 'Crossed-UTP-ethernet-kabel'. Verkrijgbaar in elke computerzaak. Lengte maakt niet uit.

Ten tweede moet je je Mac vertellen dat ie moet samenwerken met een andere Mac. Ga daarvoor naar het regelpaneel 'Samengebruik'. Kies 'Start'.
Ook kun je hier aangeven wie toegang heeft en wat mag etc. NB: Gasten hebben geen wachtwoord nodig!Nu moet je even checken of je 'Appletalk' aanstaat en op de juiste poort (bij oudere Macs van belang). Check je regelpaneel 'Appletalk' en kies 'Ethernet'. Als de machine vraagt bij het sluiten van het paneel of je Appletalk actief wilt maken: JA!
Nu hoef je alleen nog een mapje (of meer) geschikt te maken voor toegang. Klik op de desbetreffende map (of schijf) en kies 'Info' (Appeltje-I) of bij oudere systemen onder Archief: 'Samengebruik'. Hier geef je aan wie toegang heeft tot de map, en wat diegene mag doen of laten.

De machines zijn nu gereed om te kletsen. Ga naar de 'Kiezer' en klik op 'Appleshare'. Als je alles goed hebt gedaan zie je de naam van de andere Mac in beeld. Klik op de naam en je komt in een venster waarin je als 'Gast' of 'Geregistreerde Gebruiker' kunt inloggen. Vervolgens verschijnt de desbetreffende map of schijf op je eigen bureaublad en kun je leuk bestandjes uitwisselen of nog leuker: spelletjes spelen in netwerk-mode!

Meer dan 2 Mac's in een netwerk.
Werkt exact zo als hierboven, op één ding na: andere kabels en een verbindstationnetje, een zgn. 'Ethernet-hub of Switch'. Kabels moeten zg. 'Non-crossed-UTP-ethernet' zijn. Ook in iedere zaak te vinden. Als je een hub hebt met een TV-kabel achtige stekker erop: dat is zgn. coax. Vroeger ging Ethernet via dat soort kabel.

Netwerken in een WindowsNT/Unix/Linux omgeving.
Dit kan zeker! Niet alleen via het standaard-Internet protocol TCP/IP, maar ook via AppleTalk. Neem hiervoor contact op met je Systeembeheerder. Die moet de server geschikt maken voor Appletalk wat inhoudt aanzetten of installeren.
Voor een 1 op 1 verbinding met een Window's 95/98/Mil heb je echter additionele software nodig. Bijvoorbeeld 'Dave' of 'PC/MacLan'

Voor internetten via een non-Mac server of een router die zgn Dynamische IP adressen uitdeelt aan alle aangesloten pc's, 'DHCP' server, heb je helemaal niks extra's nodig behalve dan het kabeltje.
1. Kies in het Regelpaneel AppleTalk voor 'Ethernet'.
2. Kies in het Regelpaneel TCP/IP voor 'DHCP Server'

MacMiep MacCursus voor MacOS