MacMiep op een Windows 7 PC(!) - opgetekend mei 2015

Mijn buurvrouw heeft al enige jaren een laptop met Windows 7.
De pc werd trager en trager. Er moest wat aan worden gedaan. Je weet hoe dat gaat, een bekende ‘heeft er verstand van’ en die mag het regelen. Hij ging naar een broer van een vriend van een vriendin met de opdracht om te formatteren en Windows opnieuw te installeren."Formatteren lukt niet.”
't Beestje kwam onbewerkt terug. Ook andere goedbedoelde hulp leverde geen fatsoenlijk werkende pc op.
Buuf had al uit-het-raam-gooi neigingen, dus ik: “Doe dan mij dat ding maar ff mee.”
Ik heb nog ergens een kopietje van een Windows 7 dvd. Kan ik die eens proberen.
Als doorgewinterd Mac-gebruiker ben dan wel geen ster in Windows, maar niet geschoten is altijd mis.
Ik zet ‘m gewoon naast mijn iMac en als ik iets niet weet of snap, Google ik wel even (op mijn Mac uiteraard).


*NB: Er is een licentie aanwezig (sticker achterop met Win7 serial), dus daar is niks illegaals aan.

“Ik weet niks van Windows.”
Zeg ik altijd.
Dat is ook zo. Als ik eenmaal achter de machine zit, red ik me wel, maar vraag me niet zo uit het hoofd te vertellen hoe je iets moet doen. Dus 'weten' noem ik dat niet.
Daarnaast resulteert het werken met een Windows pc al heel snel in een heleboel gemopper. Ik vind het systeem vreselijk omslachtig om mee te werken.
Maar mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Als de ‘expert’ het niet kan, zou ik het dan ook niet kunnen?
Om dat formatteren 'niet lukte', vermoedde ik een kapotte harde schijf. En die zijn te vervangen. Goedkoper dan die nieuwe laptop waarvoor Buuf al vakantiegeld in rook zag opgaan.
Nee, zo makkelijk geven we het niet op. Weggooien kan altijd nog.NB: De laaste keer dat ik echt met Windows te maken had, is bijna tien jaar geleden. Ik werkte op een helpdesk bij een grote internet en VOIP provider. Hielp mensen met Windows 98 tot en met XP. Ben er gillend weggehold; kon er niet tegen het pispaaltje van a. de klant en b. het bedrijf te zijn. Ik droom er soms nog over.

Herstarten wordt interessant

Ik wil Windows opnieuw installeren. Daarvoor moet ik van die dvd opstarten, dus de machine moet even aan om het ding erin te kunnen stoppen.
De vervolgens benodigde herstart bleek echter lastig. “1 programma moet nog worden gesloten (Wachten op) {94F11419-869E-47aa…. enzovoort. Dit programma verhindert het opnieuw opstarten van de computer.”OK… eeh… wat is dat in ’s-Hemelsnaam? Ik had de pc alleen maar aangezet om ‘m te herstarten, dus zelf geen enkel programma gestart.
Het duurt en duurt maar, dus kies is voor forceren.

Uitzetten

Een herstart werkt uiteindelijk niet, even uit- en weer aanzetten blijkt de truc om de laptop van de dvd op te laten starten.
Ik heb hiermee meteen wat geleerd.
Deze pc verlangt het indrukken van de Esc toets om het Startup Menu te laten verschijnen. Google vertelt mij dat het van het soort moederbord afhangt of dat bij andere machines ook zo is.
Wij Maccers drukten de C toets in. C van cd. “Drukten”, want bij de nieuwste generatie Macs krijg je geen cd meer. Niet nodig, want OSX is al enige jaren een (bootable) download.
Als we willen opstarten van een andere schijf, dan drukken wij de Alt-toets in tijdens het opstarten. Je kunt dan kiezen (zie hoofdstuk Problemen).

BIOS

Ik komt eerst in een DOS achtige omgeving (witte lettertjes op een zwarte of blauwe achtergrond), waar ik met het kiezen van F-toetsen en pijltjes een keuze moet gaan maken. Geen cursor te bekennen. Dit is natuurlijk geen Windows, maar informatie die in de machine zelf gebakken zit: het BIOS. En dat ziet er wat beperkt uit.
Heb het gevoel 30 jaar terug in de tijd te zijn, maar het werkt en daar gaat het tenslotte om.


NB: Op de Mac heet deze in het moederbord gebakken software "Open Firmware".
Je komt daar eigenlijk alleen maar wanneer je je Mac extra wilt beveiligen met een zgn. Firmwarewachtwoord (zie hoofdstuk Veiligheid).

Geheugen testen
F2 doet mij in het “Hulpprogramma Windows Geheugen” belanden. Het testen van de harde schijf lijkt mij als eerste nodig; want als die stuk is dan moet er eerst een nieuwe in.
Er worden twee testen uitgevoerd en alles wordt okay bevonden. Dit is positief, al heb ik geen idee hoe goed deze tests zijn. Weet ik nu zeker dat het niet aan de harde schijf ligt?Vervolgens kies ik F9 ‘Boot Device Alts’ voor de ‘Bootmanager’.Onder ‘Boot Alt Menu’ kies ik de “Internal CD/DVD ROM” Drive als opstartschijf.En ja hoor, de installer van Windows 7 start:Geen Nederlands

“Hey, ik kan geen Nederlands kiezen als systeemtaal?”
Nee dus. Ik blijk een Engelstalige Windows te hebben. Blijkbaar zijn ze bij Microsoft nog niet volledig internationaal georiënteerd?*
Dit ben ik namelijk niet gewend. Op de Mac kun je alle talen kiezen; elke Mac OS X is hetzelfde voor de hele wereld.
“Set up is starting.”

“Where do you want to install Windows?” Ik zie dat de harde schijf in vier partities is verdeeld:*NB: Duurdere Windows versies kunnen dit wel.

Hoezo die vier partities
?
Nou heeft mijn Buuf een HP Compaq Presario laptop. Daarbij wordt geen cd geleverd met Windows erop.
Dit is niet raar. Bijna nooit krijg je bij je nieuwe pc een losse windows dvd. Windows is pre-geïnstalleerd en schijven bijleveren is - evenals tegenwoordig bij een nieuwe Mac* - blijkbaar teveel moeite.
In geval van problemen heeft HP zelf een recovery partitie ‘Recovery’ en ‘HP_TOOLS gecreëerd’.
Daar was ook al mee gewerkt door anderen, maar dit loste de problemen niet op.
Formatteren en opnieuw installeren - een paardenmiddel voor Macs - wilde vervolgens ‘niet lukken’, maar dit is wat ik ga doen.
*NB: Mac's hebben tegenwoordig ook een Recovery partitie, maar kunnen desnoods wel opstarten d.m.v. een internet verbinding met Apple


Formatteren

Mijn opdracht was min of meer: ‘wissen dat kreng’. Dat gaan we dus proberen. En het lukt zonder enige moeite (?!).
De ‘Drive Options (advanced)’ laten razendsnel alle partities verwijderen. Het resultaat is een ‘Disk 0 Unallocated Space’.Formatteren en formatteren...

Formatteren gaat bijzonder snel, dus dit kan nooit grondig zijn gebeurd, weet ik uit ervaring. Ik kan maar één conclusie trekken:
Windows heeft alleen het bestandssysteem gewist. Met andere woorden: de index is weg, maar alle gegevens staat er nog op.
Ik had het graag grondiger gedaan, maar geen idee hoe dat moet en of dat kan. Ik zie ook geen extra opties.

Waarom grondig formatteren?

Zodra je een harde schijf grondig wist, is ie meteen getest. Wil de schijf dat niet meer doen, dan is hij echt kapot.
Op de Mac heb je daarvoor extra opties. In Schijfhulpprogramma kun je desgewenst de schijf laten overschrijven door nullen.
Wat betekent dit:
Harde schijven bevatten binaire informatie, ze spreken in bits. Dat zijn dus nullen en enen (0 en 1). Zodra je alles naar nullen laat schrijven, is je harde schijf grondig gewist en meteen getest. Voor extra grondig wissen - uit oogpunt van veiligheid - zijn er zelfs nog meer mogelijkheden. Je kunt je harde schijf met willekeurige data laten overschrijven, tot 35 keer aan toe. Dit duurt wel heel erg lang, maar dan is wel alles weg. Het Amerikaanse leger heeft deze optie zodoende als ‘veilig’ bestempeld.
Kies je de snelste optie, dan wis je alleen de index en dan is - met gespecialiseerde software - nog steeds oude data terug te halen.
Stel je ben AIVD’er en je wilt je computer verkopen, dan wil je toch graag dat alles eraf is anders krijg je gegarandeerd gedonder met je baas!

Windows installeren
Als ik vervolgens kies om daarop Windows 7 te installeren, maakt hij zelf een extra partitie aan genaamd ‘System Reserved’ (100Mb)
Op partitie twee (298Gb) gaat hij dan Windows installeren.Dit is binnen een half uurtje gepiept.Buuf’s serienummer wordt geaccepteerd en ik heb het gevoel al stevig op weg te zijn.
NB: Vraag me ondertussen wel af wat die andere (pc-georiënteerde) mensen dan allemaal niet konden en ik wel?!Updates

Maar dan. Het o-zo-belangrijke updaten van Windows moet gebeuren en - even zo belangrijk - het installeren van een anti-virus programma. Ik besluit om daarvoor een ethernet kabel te leggen. Sneller en stabieler dan Wi-Fi.
Uit ervaring weet ik dat het insteken van een ethernetkabel ook onder Windows ‘meteen online’ kan betekenen.
Maar ik heb geen internet. Huh? Wifi dan proberen. Ook niet. Hij zegt ‘dat er geen netwerk kaart’ is?!

Drivers missing

Probleem blijkt: geen stuurprogramma’s voor zowel de ethernetkaart als de wifi, … Och nee toch… daar had ik niet op gerekend. Dat zit tegenwoordig toch allemaal in Windows? En zo obscuur is deze kant-en-klare HP laptop toch niet?!?
Tsja. Dit ben ik niet gewend, want dit soort problemen hebben Maccers nog nooit gehad. Apple bouwt én de computer, én het besturingssysteem. Incompatibiliteiten zoals deze kennen we niet.
Windows moet echter hardware van -tig fabrikanten ondersteunen. En ja, dan valt er wel eens wat buiten.
Wat nodig is zijn stuurprogramma’s voor de verschillende fysieke onderdelen in de pc. ‘Drivers’ dus.

Drivers downloaden

Dus ik met mijn Mac (pc wil ja niet) naar de HP website om daar de losse drivers te downloaden.
Het zijn er nogal wat. Eerst maar eens de noodzakelijke: Wi-Fi en Ethernet. Zodat ik online kan en op de pc de rest kan doen.Ik pleur ze op een USB stick en zet ze over naar de laptop. Tegelijk maar Avira Antivirus gehaald. Lijkt me wel zo verstandig;
ik heb nogal wat te doen online, Zoals algemeen (en dus ook bij deze Maccer) bekend is een kale en on-geupdate Windows nogal kwetsbaar.

HP maakt het u makkelijk

En dan hup, met de laptop naar de HP site. Avira vind het best, dit is een ‘trusted site’.
Fijn om te weten.
HP zegt een tool te hebben dat je computer herkent en dan automatisch laat zien welke updates je nodig hebt.
Je moet wel even een klein programmaatje downloaden. Dat doe ik dan maar. HP is een grote naam, dat vertrouw ik wel.En ja hoor: hij herkent ‘m. Goed zo HP!Keurig gerubriceerd staan alle drivers ter download aangeboden:NB: Het groene balkje in het midden onder de adresbalk is van Avira Antivirus, om te laten zien dat deze website koosjer is.


Windows updates
Met een driver-matig up-to-date laptop begin ik via het Configuratiescherm => Windows Updates aan de update tour.
“Tour” ja. Want wat zou volgen, dat had ik niet verwacht.
Bij Mac OS X heb je ook updates, maar niet zoveel achter elkaar. Apple combineert ze namelijk zoveel mogelijk in één. Downloaden gebeurt op de achtergrond en het stoort je werk niet. Daarna een herstart en gaan met die banaan (appel). Want Mac OS X start daarbij ook aanmerkelijk sneller op dan Windows.

Hangen
Onder windows blijkt het updaten echter een hele klus; de eerste keer waren het 116 updates, toen 122 en de volgende rit was 83.
Hij heeft daarbij hele dag over nummer 57 gedaan en bleef dus hangen.Ik dat ding maar per powerknop uitgezet en in Safe Mode opgestart (eerst ff geGoogle’d wat ik moest doen). Toen draaide Windows die update terug.
Maar ik ben er nog niet, want deze update moet dus nog overnieuw.

Er ontsnapt mij een diepe zucht.
Vervolgens gaan we naar 46 stuks, 1 stuks (hey, het worden er minder) en dan weer 26 stuks. En tot slot 6 ‘Altal’ updates. Ook maar even erbij. Zijn immers toch bezig.
Telkens installeert hij een aantal, en daarna moet hij herstarten om de rest te doen.
Zodra de machine weer volledig is opgestart, toog ik naar Configuratiescherm om te kijken of er nog te updaten valt.
Er lijkt geen einde aan te komen. En de machine is slooooooom. Ik kan niks anders doen, simpel een venster openen duurt eeuwen en een venster verplaatsen laat sporen na. Is dit wel normaal?

Nederlandse versie
Mijn buurvrouw is allang blij dat er een nieuw systeem op komt en dat de machine fysiek niet stuk is, maar een ster in de Engelse taal is ze niet.
Zodoende heb ik onderwijl even gekeken of ik betrouwbaar ergens en Nederlandstalige Windows versie kan downloaden.

Microsoft Software Recovery

Het blijkt dat Microsoft zelf daarvoor een service biedt…. Ze hebben een website waar je je licentie-nummer in kunt vullen en de systeemtaal die je wenst en dan kun je een ISO downloaden. Mooi! Dit had ik eerder moeten ontdekken! Ik ben bijna net zo blij als de vrouw op het plaatje:

niet voor lang…

Retail versus OEM

Deze service geldt alleen voor als je los Windows gekocht hebt (“retail versie” noemen ze dat). Niet als je ‘m op je machine geleverd hebt gekregen (dit heet een "OEM licentie”).
En dat heeft deze budget laptop dus. Zoals bijna iedereen me een pc dat heeft. Want navraag onder al mijn pc kennissen doet mijn vermoeden waarheid worden: niemand bezit een losse Windows installatie dvd.
Ja, een herstelschijf hebben de meesten wel aangemaakt. Maar daar kun je geen volledig nieuwe Windows mee installeren, leert Google mij… Dus daar heb ik niks aan.

Discriminatie

Technisch verschillen ze geen hol van elkaar, hoogstens stopt de fabrikant wat extra drivers en software in de OEM. Het installeren van een losse Windows 7 op je OEM machine is ook volkomen legaal. Je hebt immers gewoon een Windows licentie. Je hebt er alleen niet LOS voor betaald.
Maar je hebt er wél voor betaald…
Microsoft verwijst je echter, in plaats van je te helpen, doodleuk naar de fabrikant van je computer. Die durven vervolgens grof geld te vragen voor een simpel dvd’tje… voor iets dat je al hebt betaald notabene!
Niet eerlijk!

Software installeren

Tussen de Windows updates door, probeer ik de gewenste software erop te zetten.
Ik ben begonnen met Avira anti-virus, dat leek me verstandig. Daarna meteen Google Chrome, en die ingesteld als standaard browser. Zo kan ik veilig* andere software downloaden.

*NB: De combinatie Chrome en een antivirus zou voldoende bescherming moeten bieden. Ik ben mij terdege bewust dat geeneen beveiligingsprogramma alles vindt. Laatst was er een test bij Kassa die dit weer eens bevestigde.
Maar wat moet ik dan nog meer doen?


Malware waarschuwing

Buuf wilde graag weer een “Youtube MP3 downloader” …. nou werd het interessant…
De eerste download site was ronduit gevaarlijk volgens Avira. Dus meteen wegwezen.De tweede link was van een Nederlands bedrijf. Hun website werd goedgekeurd door Avira… dus binnenhalen die hap.

Geniepige installer

Tijdens het installeren krijg ik allerlei opties voor mijn neus. Als ik niks uit zou vinken, zou er van alles worden mee-geïnstalleerd waar ik niet om heb gevraagd. Ik wil alleen dat wat ik gedownload heb!
Maar goed, even goed kijken en goed lezen. Toch gaat het mis:
ineens een extra programma genaamd “PCMechanic” voor mijn neus.
Een groot groen venster met een bouwvakker poppetje dat mij dringend aanbiedt om mijn pc te herstellen.
Per ongeluk mee-geïnstalleerd dus.
En dit scherm wil vervolgens niet sluiten. Heel irritant. Nergens een kruisje of knop te vinden. En via de Taakbalk ‘venster sluiten’ doet ook niks.
“Oh @$%^!” Een hartgrondige vloek ontsnapt me. De eerste van vanavond… Gelukkig staat op de site van de fabrikant netjes beschreven hoe het weg te halen.
Ik schrok echt even, dacht echt even dat ik malware had binnengehaald.
Maar dat is natuurlijk gewoon hun business model. Even extra software quasi stiekem mee installeren. En die software is uiteraard niet gratis, maar een probeer versie. En dan na een paar weken geld vragen: 39,95 Euries kost het product om precies te zijn.
Met zulke irritante schermen die niet zomaar weg-geklikt kunnen worden, voel je je bijna gedwongen om maar akkoord te gaan…

Bloatware

Als je een fonkelnieuwe pc koopt, dan stoppen ze er ook van allerlei software bij op waar je niet om vraagt.
Ooit eens bij kennissen geprobeerd om Norton Internet Security te deinstalleren. Meegekomen als test sofware, en na de trial periode maar zeuren om geld.
Wat een ramp. Niet weg te krijgen.
Ik hoorde gisteren dat een grote electronicaketen inmiddels een service biedt hiervoor. Tegen betaling kun je je vers gekochte pc laten opschonen.
Belachelijk dat dat moet.
NB: Bloatware is iets wat op de Mac niet voorkomt, al werd er ooit eens een proef-versie van MS Office meegeleverd...

MS Office is geen Windows
Ik herinner me ook, dat toen ik samen met mijn Buuf deze laptop kocht, we bij de kassa een papiertje onder onze neus gedrukt kregen dat we moesten weten dat een pc geen MS Office bevat. “Ja dat is bekend.” Ik meen dat er vervolgens zelfs een stempel op de kassabon is gezet.
Veel mensen schijnen te denken dat Windows en Office bij elkaar horen. Nou dat is dus niet zo. Ze zijn alleen van dezelfde fabrikant: Microsoft.
Je moet voor beide betalen!

Abonnementen op software

Vroeger kon je voor een redelijk bedrag een MS Office versie kopen. Je kreeg dan een doos met een cd erin. Je betaalde voor het programma en dat was het dan. Kon je jaren mee vooruit.
Maar nu hebben ze een ander verdienmodel: om MS Office te gebruiken, moet je nu jaarlijks abonnementskosten betalen.
NB: Daarin is Microsoft niet de enige; ook Adobe doet dit nu. Dat is op zich slim bedacht; veel mensen werken lang door met dezelfde software en dat is ongunstig voor de fabrikant. Die wil graag wat nieuws verkopen. Nu, met die abbo’s moet je wel mee met de stroom. Want: zodra je niet meer betaald, kun je het programma niet meer gebruiken, en al je documenten zijn waardeloos geworden. Klantenbinding… Wurgbinding noem ik dat.

Kijk uit je doppen

Het blijkt dus dat je zo ontzettend goed moet opletten wat je doet. “Goed lezen!” riep mijn oude wiskundeleraar altijd…
En dan heeft Windows voor mijn ogen ook nog van die kleine rotlettertjes.
“Lettertjes”? Een bult pixels zul je bedoelen. Deze grafica ergert zich al jaren aan de slechte grafische weergave van Windows. Kan dat na al die tijd nou nog niet fatsoenlijk? Volkomen kwalitatief uitermate teleurstellend, vind ik dat.

OK klikken
Ik snap nu ook beter dat mensen die iets willen installeren al die vragen zo zát zijn, dat ze maar voortdurend op ‘ok’ of ‘volgende’ blijven klikken.
Dat is dus waar zulke bedrijven op leven. En waar ook al die malware-bouwers op leven. Mensen letten niet goed op en klikken waar ze dat niet zouden moeten. Linkjes in emails zijn berucht hierom. En hup er staat rotzooi op je pc of je naaktfoto’s worden wereldkundig.

Leering trekken

Maar dit geintje is ook iets voor ons Maccers om te onthouden, en waar ik ook voor waarschuw op deze website.
Klik nooit zomaar op OK en vul sowieso nooit zomaar je Beheerders wachtwoord in. Informeer jezelf en wees bewust van wat je doet.
Anders zul je uiteindelijk ook op een Mac gedonder krijgen.

Open Office

Veel mensen willen persé MS Office omdat ze niks anders kennen, maar er is een gratis alternatief wat net zo goed is. Onbekend maakt onbemind, maar 100 miljoen downloads kunnen moeilijk ongelijk hebben. Apache Open Office dus.
Buuf is dan wel MS office gewend, maar 100 Euries per jaar voor iets wat net zo goed gratis kan is volkomen onnodig. Even wennen dat Excel nu Calc heet en dat dingen iets anders gaan.
NB: Apache Open Office is er ook voor de Mac, maar zelf gebruik ik het - eveneens gratis - Libre Office. Vond ik net iets prettiger.

Installatieprobleem

Na een half uur is het nog niet afgelopen. Onder het Open Office installatie scherm bevindt zich nog een venstertje. “Conflict met extensies” ofzo. Qud.
Maar wacht es, deze heb ik op mijn Mac gedownload. Laat ik het eens vanaf de pc proberen. Wellicht werkt dat wat beter.
Ja dus. Vreemd.
Nou ja hij doet ’t tenminste.

Windows Update

Ik ga maar eens windows update weer aanzetten.Ah.. 15 nieuwe! (zucht)

Restore dvd

Nou. Nu maar eens zo’n systeem herstel cd maken.
Control panel ‘Backup en Restore’. Er is nog eentje, genaamd ‘Restore’. Daar zat ik eerst. Fout.
Waarom twee control panels? "This is illogical, Captain", zou Spock zeggen en dit vindt ook deze Macgebruiker en - tevens - Trekkie.

Een dag later…

Ik klap de machine open om te kijken of er nog weer updates zijn. Ja dus, twee stuks.
Het ding is zo traag als dikke feaces en ik besluit na een herstart de site van HP nog eens te bezoeken.
Avira vindt immers niks, wellicht ben ik een update of driver vergeten?
Nee, alles is up-to-date.
Maar waarom is ie zo sloom, of is dat alleen in mijn perceptie? Ben ik verwend?

Schoonepc

Ik beland op www.schoonepc.nl (ja dat is met twee o’s). Daar lees ik over het opruimen van overtollige bestanden na installatie en het defragmenteren van de harde schijf. Handige en duidelijke site!
Aangezien ik niet weet hoe grondig de harde schijf werd geformatteerd, besluit ik beide te proberen.
Voordat er begonnen kan worden (eerst herstarten, Windows kan de HD niet defragmenteren terwijl het zelf werkt, dat is logisch) moeten eerst de nieuwe updates lopen… Ik vraag me af of dit iedere dag zo zal gaan.
Na de herstart verschijnt de DOS-achtige omgeving: “Checking file system on C: … A disk check has been scheduled. Windows will now check the disk”***
Volgens mij is dit al gebeurd en of het zin heeft weet ik niet, maar hij vindt niks en de pc kan terug naar de eigenaresse.
***NB: Wij Maccers kunnen ook zoiets doen door met de shift toets ingedrukt op te starten. Dan zal het bestandssysteem van de harde schijf worden gecheckt.

Ik wist ’t, ik wist ’t!
Ik arriveer bij mijn buurvrouw. Blijkt ze de Recovery dvd toch nog te hebben gevonden. Dacht ik het niet!
De dvd draagt mijn handschrift. "Recovery Disk Windows H.Prem. 64-bit". Deze heb ik destijds zelf gemaakt, vlak na aanschaf van de laptop. En dat stond me nog bij, dat ik daar op gehamerd heb destijds, maar hij was kwijt.
Nu wordt het een whole new ballgame. Dit heb ik helemaal nog nooit gedaan. Laten we er eens van proberen op te starten.

Recovery disk

Ik stop de Recovery schijf erin en zet de machine uit. Zet ‘m dan weer aan en houdt de Esc-toets ingedrukt. Dan F9 voor 'boot', vervolgens 'CD/ROM' en dan de “any key”.
Ha, ik kan Nederlands als taal kiezen.
Het is even zoeken, maar ik moet blijkbaar de HP Recovery Manager hebben.Nou, die laat dus een aantal opties wel zien, maar ik kan ze niet selecteren.
Shit. Nu houdt het op.

Geen Systeemherstel mogelijk…

Ik vermoed dat het wissen van de HP-partitie hier de oorzaak van is.
Terug naar de oorspronkelijke fabrieksinstellingen is nu voorgoed onmogelijk, want die stonden op die partitie.


Het is niet anders.Ik kan alleen de Windows-partitie controleren. Dat doe ik dan ook (volgens mij al voor de tweede keer, maar baat het niet, …).Er zit ook geen installer of systeemkopie van Windows op deze Recovery dvd. Ik kan er dus sowieso niets tot weinig mee.
Alleen een Systeemherstel behoort tot de mogelijkheden. Dit brengt me terug naar een eerdere staat van de machine.
Maar aangezien ik al eerder een verse windows erop heb gezet, maakt dat niks meer uit.Keduuk is pech
In geval van een kapotte harde schijf heb je dus helemaal niets aan zo'n zelfgemaakte Recovery disc.
Je zult - naast een nieuwe harde schijf - een losse windows dvd moeten aanschaffen. Dat betekent dubbel betalen! Duh. Blij met een dooie mus.
NB: bij de Mac krijg je tegenwoordig ook geen install schijven meer, maar in geval van nood (geen Time Machine backup of USB-herstel stick gemaakt en HD is stuk) kun je nog altijd via internet opstarten. Zie hoofdstuk Problemen.


Wat had wel geholpen?

In geval van een volledige Systeemkopie - die nooit is gemaakt en die ook niet op een enkele dvd past - kun je wél volledig terug.
Wellicht is dat - indien dit experiment lukt - een idee. Draait Buuf de boel nog eens in de soep dan scheelt dat een hoop werk.
Je hoeft dan alleen van je Recovery disk op te starten, en de optie ‘Herstel van systeemkopie’ te kiezen.
Overigens gaat je data en eigen software niet mee op deze kopie. Dat is onder Windows weer wat anders.
NB: Op de Mac gaan de systeemsoftware én gebruikersdata mee in de backup. Dit heet Time Machine (te vinden onder het hoofdstuk Problemen => subhoofdstuk Time Machine).
Nederlandse Windows versies

Inmiddels toch maar de Torrents maar ingedoken en een NL versie gevonden. Het is dat ze graag spelletjes speelt, anders zou ik Ubuntu Linux installeren. Ongetwijfeld heeft ze daar ook een snellere pc mee, maar we gaan alsnog eerst een Nederlandstalige Windows proberen.
Die ISO staat nu te branden. Het echter is de Professional versie, maar die schijnt alle versies aan boord te hebben. Volgens het forum van Tweakers.nl: “Als je zowel bij een x86 als x64 schijfje het bestand X:\sources\ei.cfg verwijdert/hernoemd, dan krijg je de vraag welke editie je wil installeren.”
OK, dat doen we dus. EI-bestandje weg en branden die ISO…

Geen keuze

De Professional weigert echter wat ik wil; ik heb maar 1 keuze met installeren.
Dus opnieuw BitTorrent aangezet en Windows Ultimate NL gedownload. Wellicht dat deze wel doet wat ik wil: Home Premium NL installeren d.m.v. een trucje.

EI.cfg

Het verwijderen van het ei.cfg bestand lukt echter niet: ik heb geen schrijfrechten, althans niet op de Mac. Dan maar op de pc proberen.
Voor de zekerheid een tool gedownload genaamd Ei.cfg Removal Utility. Dit werd op het officiële MS forum geadviseerd, dus dan moet het toch lukken zou je denken.

Koosjere Windows?!

Het bestand is verwijderd, de ISO is gebrand en ik start er van op. Echter, vertrouwen doe ik het niet helemaal.
In tegenstelling tot mijn eerdere downloads, komt deze Ultimate nogal vreemd over. Het ISO bestand heet al ‘W7-Fantasygirl-X64-sp1.iso’… Hmmm.. wat moet je daar van verwachten?
Ik kan niet beoordelen hoe koosjer deze windows install dvd gaat zijn. Tsja. Het is het risico dat je loopt met Torrent bestanden. Niets hoeft te zijn wat het lijkt. Dit is een risico dat ik neem omdat ik wil weten of het werkt.
NB: Wellicht moet ik dan ook maar eens op zoek naar een download bestand van al die honderden Windows Updates. Want mocht het nu wél lukken om een Nederlandstalige Home Premium te installeren, dan krijg ik natuurlijk weer al die updates voor de kiezen…

Blote wijven
En daar hebben we het al... Een schaars geklede donkerharige mevrouw in wolken verschijnt op het beeldscherm:NB: Met een bril en een staartje kan ze zo voor ondergetekende doorgaan (kuch en twintig kilo lichter ook graag)…

Oh oh... geen keuze menu te zien….Nee, ook deze poging om met een trucje een Nederlandstalige Home Premium te installeren mislukt.
Naast dat ik niet kan kiezen welke Windows versie ik wil, is deze Windows duidelijk aangepast.
Er staat op het (met blote dame gevulde) Bureaublad een bestandje genaamd ‘God Mode’... Vraag me bijna af wat voor blote stoot dáár nu onder zal staan….
Dus deze wordt het dus ook niet. Verder zoeken dan maar.

Vierde poging

Er blijken er weinig Nederlandse Windows 7 versies ter download te vinden (jaja ik weet dat het niet mag maar er is een licentie en geen install disk dus ik moet wat).
Ik beland uiteindelijk bij een 32-bit Windows 7 NL. Zal ik die dan proberen? 32-bit zou alleen voor oudere computers moeten zijn... werkt dat?
Wellicht wil hij ook op deze 2012 pc met 2Gb ram draaien? Het heeft immers allemaal met de verwerkingsmogelijkheden van processor en de hoeveelheid werkgeheugen te maken. Microsoft adviseert minimaal 4 Gigabyte voor zijn 64-bit versie. Ik vraag me daarmee af hoe deze HP Compaq laptop ooit met 64 geleverd kan zijn?! Geen idee.

32 bit is de hit

De hele installatie riedel gaat dus weer overnieuw… aanhouders winnen zeggen ze immers… en mijn inspanningen worden beloond:
De oplossing is (tromgeroffel): 32-bit Windows.
Alles flitst over het scherm! 
Nu doet hij wat ik van een pc verwacht. Simpele systeemtaken als het openen van vensters gaat super soepel nu. Terwijl hij op de achtergond windows updates downloadt notabene!
Het kreng kwam met 64, maar kan dat dus niet (meer) aan. Daarbij is het werkgeheugen al twee keer getest en zijn geen problemen gevonden.
Guttegut...Tijd
Voordat we alle updates hebben, zullen we wel weer een dag verder zijn.
Je zult maar afhankelijk zijn van je pc en dan plotseling Windows schoon moeten installeren. Wat een ergernis… "Dat moet anders kunnen, denk ik, en dat kan inderdaad.
De oplossing is om regelmatig een volledige backup van je harde schijf te maken. Dat kan Windows voor je doen: Configuratiescherm => Backup en Recovery. Je hebt dan niet meer genoeg aan een dvd’tje, maar externe harde schijven zijn niet zo duur.
Ik heb het niet kunnen testen, maar hiermee zou je je systeem 1 op 1 terug moeten kunnen zetten. Inclusief je software. Het zou je veel tijd moeten kunnen besparen.

Time Machine versus Backup en Recovery

Toch moet je dan maar net weten waar je moet zijn en wat je moet doen.
Gut, wat is de Mac dan toch makkelijk. Hang er een externe HD aan en hij vraagt meteen of je die voor Time Machine wil gebruiken… Vervolgens heb je er geen omkijken meer naar.
Het terugzetten van je systeem met behulp van Time Machine kost dan ook wel tijd, afhankelijk van de hoeveelheid data je je hebt gebackupt en de snelheid van je externe harde schijf en dito verbinding. Maar je kunt binnen veel kortere tijd weer werken. En dat tijd geld is, is nog niet het ergste. "Ergernis is duurder." zeg ik altijd.

Opletten nu

Ik installeer opnieuw de gevraagde software, waaronder de YouTube MP3 Downloader.
Nu extra goed opletten! Ah, ik zie het al en maak er een foto van.
Kijk, ik heb ongetwijfeld ‘Aangepaste installatie’ aangeklikt. Maar ’Installeer PC Mechanic’ stond dus doodleuk erbij aangevinkt.
En dat had ik uit moeten vinken.Ook goed opletten met Skype. ‘Ik ga niet akkoord’!Het gevaar van illegale software

Buuf is dol op spelletjes, maar heeft een dunne portemonnee, dus dan weet je hoe dat gaat...
Even testen of ik een spelletje kan installeren met behulp van een crack.
Avira gaat meteen los:


Weg ermee dus!

Dit is dus het risico van illegale software. En voor de Macgebruikers die dit epistel lezen: dit gevaar is allang niet meer Windows-only. Ook wij moeten oppassen. Er kan zomaar allerlei malware in verborgen zitten.
Niet doen dus - en anders niet lopen zeuren als het misgaat.

Backup maken

Nou, de machine geeft aan dat alle updates zijn geïnstalleerd. Wat ik nu ga doen is een systeemkopie maken op een externe harde schijf.
Zo kan ik altijd weer terug zonder dat eeuwenlange gedoe van updaten. Hoop ik althans.
Want als over een jaar de computer weer moeilijk doet, zijn er natuurlijk weer -tig updates bijgekomen.
Ik doe dit in Configuratiescherm => Backup maken en terugzetten.
Echter, nu vraag ik me af of dit alleen een systeembackup is.
Het zou fijn zijn ook de software en de data mee te backuppen. Daarvoor moet ik zeker ‘Windows backup’ instellen?... ff Google'en... Ja dus.
Hmmm.. eerst maar eens kijken of er na de systeemkopie nog ruimte vrij is voor een data-backup…
En die gaat dus mis. “Er is een interne fout opgetreden. De parameter is onjuist (0x80070057)”Nou ja. Om zoveel software gaat het niet, dus ik vind ’t wel best nu.

Wat ik me nog afvraag
Ik ben nu als enige gebruiker van de pc ingelogd als 'Administrator'. Dit is op mijn Mac ook het geval.
Wat mij is opgevallen is, dat onder Windows je alleen bij nieuw opstarten of ontsluimeren naar dat wachtwoord gevraagd wordt. Er is mij niet één keer naar gevraagd.
Op de Mac wordt je, óók als je als Beheerder bent ingelogd, bij het installeren of veranderen van belangrijke systeeminstellingen, altijd om een wachtwoord gevraagd.
Wat is dan onder Windows het nut van zo'n Administrator wachtwoord?
NB: In het hoofdstuk Gebruiker en sub-hoofdstuk Gebruikers lees je meer over hoe dit op de Mac werkt.

Admin versus gebruiker
Even nagevraagd blijkt dat het verstandiger zou zijn om op de pc een extra account aan te maken, dit keer een zgn. 'gebruikersaccount'. En daar dan onder te gaan werken.
Hierover wordt ook onder Macgebruikers gediscussiëerd. Het zou veiliger zijn, de kans dat je ongemerkt rotzooi installeert zou kleiner worden, evenals onder Windows.
Op de Mac zie ik daar het nut (nog) niet zo van in, wellicht dat ik dit op de pc nog ga wel doen. De printer moet toch nog worden geïnstalleerd.
Hij staat nu weer bij zijn eigenaresse, die zich eerst es in Open Office verdiepen gaat.
Resumé
We zijn vele updates (nee, heb deze keer niet geteld) verder en Windows is up-to-date. We hebben een systeemherstelschijf én een systeemkopie gemaakt.
Een backup van de data is mislukt. Maar dat is nu niet zo erg, omdat er weinig data is op deze vers geconfigureerde (mag ik dat zeggen?) machine.
De laptop loopt soepel, ongeveer zoals ik van een machine uit 2012 zou verwachten.
Na deze ontdek- en leersessie heb ik echter maar één conclusie:


Ik ben heel blij dat ik een Mac heb en ik weet nu weer waarom!


grtz,
MacMiep  


Epiloog, zoals ter plekke opgeschreven op het forum van MacFreak.nl:

Ja ben ik weer, dit keer vanaf drie huizen verder, ter Huize Buuf. En het verhaal is nog niet ten einde. Oh neeeee.... Ik kom hier om even de twee printers te installeren en voor de wekelijkse kaartavond.
Helaas is van ons wekelijkse - en zeer fanatieke - spelletje SkipBo nog niks terecht gekomen.
Tijdens het installeren van de HP printer, begon Windows Activatie te miepen.
'MIEPEN'.... het woord past hier wel..
Want het serienummer van Windows 7 Home Premium 7 NL bleek niet te worden geaccepteerd.
Oh oh, een vloekt ontsnap mij weer eens. Want ik weet natuurlijk dat het oorspronkelijke besturingssysteem voor 64bit was en - zoals de lezers van mijn epistel hebben kunnen vaststellen - ben ik uiteindelijk beland bij een 32bit versie.
Aangezien er gewoon een licentie aanwezig was, zag ik daar geen enkel kwaad in.
Ja dus. Problemen.
Windows wilde dus zichzelf niet activeren.
Dus een alternatieve optie die geboden werd, was om telefonisch te activeren.
Ik zag de bui al hangen, maar haleluja, het bleek een gratis nummer te zijn.
Wij bellen en eerst een ellenlange code ingevuld via de telefoon.
Daarna een andere minstens zo lange code (voorgelezen door kille computerstem), beluisterd op de telefoon en ingetikt op de pc.


En ja hoor, na enige gezamenlijke inspanning, werd Windows toch geactiveerd.De thee en koffie met lange vingers smaakten daarna uitermate goed.
tot zover uw correspondent,
vanuit het Hoge Noorden,
MacMiep
PS: Buuf roept nog dat ik nog even de 18 minuten durende installatie van de tweede (Canon) printer moet vermelden.
Geen Windows updates gezien nog. Hehehe.
 


PS: En Tippie? Die vond het maar niks, zo’n ‘peeeseee’ in huis:Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en is het ding a. sloom en b. "wil niet meer updaten".
Daar valt wellicht wat aan te doen, echter:
Buuf wil beginnen met internetbankieren en DigiD gaan gebruiken, maar durft dat niet goed met deze verouderde Windows laptop. "Nieuwe computer kopen." zei ze. "Waarom?" vraag ik. "Veiligheid."

Ik zeg: "Wat een onzin, als je veilig wilt dan gooien we er toch gewoon Linux op?"

MacMiep installeert Ubuntu Linux: een aangename ervaring!


Disclaimer: MacMiep is onafhankelijk. Dit houdt in dat ze zich niet laat betalen voor positieve of negatieve verhalen op deze website. Ze schrijft wat ze zelf vindt, op basis van 25+ jaar Mac-ervaring.