Zelf een draadloos netwerk aanmaken

Zelf een draadloos netwerk configureren (laatste update: 18-03-2016)
Voor het configureren van Apple’s eigen AirPort basisstations ga je naar Programma’s / Hulpprogramma’s => AirPort-configuratieprogramma. Dit programma zal je laten zien dat het een basisstation heeft gevonden. Wat nog moet gebeuren is het netwerk instellen.Basisstation naam geven
Geef eerst je draadloze basisstation een naam en kies zorgvuldig een toegangs-wachtwoord. Dit is niet het wachtwoord voor het draadloze netwerk, maar voor toegang en configuratie van de Airport zelf.Geef dan aan wat je gaat doen
In dit geval wil je een nieuw draadloos netwerk aanmaken.Hangt de AirPort aan internet?
Indien je basisstation per ethernet (kabel) verbonden is aan een modem, dan kun je dat hier selecteren. De meeste modems en routers werken met DHCP. Werkt het bij jou anders, dan kun je dat hier ook kiezen.Kies nu een naam voor je netwerk
Kies ook de vorm van de draadloze beveiliging en het wachtwoord voor toegang tot je nieuwe netwerk.
Het beste is WPA2-persoonlijk.NB: WEP is niet veilig voor hackers en geen beveiliging betekent dus dat iedereen zomaar van je netwerk gebruik kan maken. De enige reden om nog WEP te gebruiken is het bezit van oudere computers met oude netwerkkaartjes die slechts WEP ondersteunen.

In principe ben je nu klaar
Rest je nog het netwerk te selecteren op je Mac(s) en het wachtwoord in te voeren. Dit hebben we geleerd in hoofdstuk Internet.

Nog meer instellingen
Je kunt ook meteen in het begin ook voor Handmatige Configuratie kiezen. Dit biedt namelijk veel meer opties. Wil je draadloos printen, draadloos muziek streamen of de Airport als netwerk versterker gebruiken: dan moet je hier zijn.
Onder de diverse iconen kom je alle mogelijke instellingen tegen.
Extra beveiliging met MAC-adressen

Het is ook mogelijk om ook als extra beveiligingsmaatregel iedere aangesloten computer een eigen IP-adres te geven aan de hand van het MAC-adres (soort serienummer) van de netwerkkaart. Je vindt deze optie onder het tabblad Toegang.

Wat is mijn MAC-adres?

Het MAC-adres van de wifi-kaart in je Mac vind je via het Appeltje => Over deze Mac => Meer info.
Bij Systeemoverzicht kijk je bij Wi-Fi.

Ander kanaal kiezen
Soms zitten er buren op hetzelfde kanaal als jij. Dit kan een slomer netwerk opleveren. Een ander kanaal kiezen kan dan helpen. Je hebt keuze uit 13 kanalen.

WDS
Je kunt het basisstation ook gebruiken om het bereik van je bestaande draadloze netwerk uit
te breiden/ te versterken. Dit noemen we WDS. Deze functie vind je onder het Airport icoon, tabblad Draadloos, bij Draadloze modus. Kies Neem deel aan WDS-netwerk.Draadloos printen

Unplugged met je printer communiceren stel je in onder het printer icoontje.
Sluit je printer aan via de USB poort op de Airport. Configureer eerst de instellingen hier en daarna op je Mac in Systeemvoorkeuren => Printen.Andere merken draadloze modems
Sluit het draadloze adsl- of kabelmodem eerst aan per kabel. Zo kun je er via je webbrowser op inloggen. Meestal heb je daarbij het IP-adres van het apparaat nodig, plus een inlognaam en een wachtwoord. Volg nu de gebruiksaanwijzing van het modem om het netwerk te configureren. Een voorbeeld:Sticker achterop met gegevens
Wat ook vaak het geval is, is dat de provider een sticker achterop hun modem heeft geplakt, met daarop de netwerk-gegevens. Dan is het configureren van het netwerk niet meer nodig, de provider heeft het al voor je gedaan. Je hoeft alleen de gegevens in te vullen op je Mac. Hoe dat ging las je al in het hoofdstuk Internet.

Heb je nog oude computers die geen WPA2 ondersteunen?
Trek dan liever een kabel, want alles ouder dan WPA is niet veilig. Daarbij komt dat een kabel ook sneller is, want oude WiFi-kaartjes werken langzamer.


Problemen met verbinding draadloos netwerk
WiFi is een radiosignaal. Het zit op dezelfde golflengte als die van een magnetron (geen zorgen; een WiFi zender is veel zwakker). Dit is ook de reden dat er geen zendvergunning voor nodig is.
Radiosignalen gaan in een rechte lijn van zender naar apparaat. Indien er tussen het WiFi modem en jouw apparaat metalen dingen zitten (gewapend beton, buizen en kabels, wasmachines, magnetrons, aquariums), dan kan het signaal verstoord worden.
Ook de buren kunnen dat, indien hun modem op hetzelfde kanaal zit als die van jou.
Oplossingen:
- verplaats het modem
- verander het kanaal (zie TIPS hierboven)
- gebruik een versterker (WDS) (zie TIPS hierboven)

Over het algemeen zal het even uitproberen zijn wat het beste werkt. Ieder situatie is anders. Voor nauwkeurige informatie over de Wi-Fi netwerken in de buurt, gebruik bijvoorbeeld iStumbler.


Disclaimer: MacMiep is onafhankelijk. Dit houdt in dat ze zich niet laat betalen voor positieve of negatieve verhalen op deze website. Ze schrijft wat ze zelf vindt, op basis van 25+ jaar Mac-ervaring.