De persoon die met de Mac werkt

1 persoon en één Mac
We gaan er NU even van uit dat jij de ENIGE bent die de Mac gebruikt. Pas in het hoofdstuk Meer Gebruikers (rechts), leggen we uit hoe het werkt in ‘t geval je een heel weeshuis moet bestieren.Accountnaam en wachtwoord
De eerste keer dat je macOS opstart, zal je worden gevraagd om een Accountnaam en een Wachtwoord op te geven. Kies ze goed; je zult ze nog regelmatig nodig hebben. Bij het installeren van grote programma’s of voor het wijzigen van systeem-instellingen, zal de Mac hier zeker naar vragen.Automatisch inloggen
Als enige gebruiker hoef je niet persé iedere keer bij het opstarten je naam en wachtwoord in te tikken. Standaard staat ie op automatisch inloggen. Feit blijft echter wel, dat er op de achtergrond dan nog steeds sprake is van die inlog-procedure! Dit is belangrijk om te weten. Als enige gebruiker ben je namelijk ook meteen Beheerder.

De Beheerder

De Beheerder is een Gebruiker die dingen mag doen zoals programma’s installeren en systeeminstellingen veranderen. Als je alleen bent, ben je dus automatisch Beheerder. Dìt is dus de reden waarom je je wachtwoord moet onthouden, ook al log je automatisch in!Stop automatisch inloggen
Automatisch inloggen is leuk en handig, maar zo kan iedereen ongevraagd met je Mac aan het werk. Dat zal niet altijd de bedoeling zijn. Heb je liever dat je Mac je vraagt om je wachtwoord bij het opstarten? Dat kan.
Ga naar Systeemvoorkeuren => Gebruikers en groepen.NB: Klik eerst op het gesloten hangslotje linksonder om deze Systeemvoorkeuren te ontgrendelen.Inlogopties

Ga naar het tabblad Inloggen en zet dan Automatisch Inloggen uit.

Mijn wachtwoord bevalt me niet
Ga naar Systeemvoorkeuren => Gebruikers en kies Wijzig wachtwoord:Desgewenst kies je je iCloud wachtwoord als nieuw wachtwoord voor je Mac:

NB: zonder het oude wachtwoord kun je geen nieuwe maken:Inlognaam annex Thuismap naam verkeerd gekozen?
Je kan (en mag) de naam van je Inlognaam / Thuismap NIET wijzigen: kies je inlognaam dus zorgvuldig. Heb je je vergist, dan zit er niks anders op dan een nieuwe gebruiker aan te maken en het oude account weg te gooien. Hoe je dat doet, lees je in het hoofdstuk Meer Gebruikers.

Wat is een Apple ID?
Een Apple ID bestaat uit een email-adres (van jou) en een wachtwoord. Je hebt het nodig om in de App Store software te downloaden / te kopen. Ook als je alleen gratis Apps gebruikt heb je een toch dat Apple ID nodig. Heb je een iPhone / iPad, dan kun je al niet zonder. Je ontkomt er dus niet aan.

Moet ik persé zo'n Apple ID

Maar er is nog een belangrijker reden om een Apple ID te willen. Namelijk als noodoplossing: ben je je accountwachtwoord vergeten, dan kun je je Apple ID gebruiken om een nieuwe in te stellen.
Pas als je drie keer een fout wachtwoord invoert, verschijnt de Apple ID melding.

Apple ID noodoplossing voor vergeten wachtwoord in macOS

Eerst moet je je ID en login gegevens koppelen, anders werkt het niet. Doe dit zo gauw mogelijk nadat je je Mac hebt gekregen. Koppelen doe je in Systeemvoorkeuren => Gebruikers.
Selecteer je gebruikersnaam. Kies rechts, bij Apple ID: ‘Stel in’. Daarna voor je je ID in.Heb je nog geen ID, dan kun je die aanmaken met de knop ‘Maak Apple ID aan...’.Zo. Nu zijn je Apple ID en OS X inlognaam/wachtwoord gekoppeld. Mocht je je wachtwoord ooit kwijt zijn, dan kun je je ID gebruiken om ‘m te wijzigen (mits je die nog wel weet).

Voorbeeld van verloren wachtwoord herstellen met je Apple ID
Je inlognaam is Piet en je wachtwoord is .... ja dat ben je dus vergeten. Wat nu? Wel. Log eerst drie keer in met een fout wachtwoord. Na drie keer zal dit schermpje verschijnen:
Je Apple ID luidt bijvoorbeeld: ‘pietpuk@gmail.com’ en je wachtwoord is ‘pietermans’. Vul deze hier in. Klik dan op ‘Stel wachtwoord opnieuw in’. Kies een nieuw wachtwoord dat je vanaf nu niet zult vergeten.NB: Ie zult daarna wel alle wachtwoorden van e-mail en websites en dergelijke opnieuw moeten invoeren. Dit is uit veiligheidsoverwegingen.Betreft toegang van hackers tot je Mac
Ben je bezig met koude kernfusie en vind je het extreem belangrijk dat je Mac niet voor anderen toegankelijk is, ga dan naar het hoofdstuk Veiligheid om je Mac strenger te beveiligen dan alleen met een inlognaam + wachtwoord.


Hoe je met meerdere mensen op 1 Mac werkt lees je hier: Meer Gebruikers


Disclaimer: MacMiep is onafhankelijk. Dit houdt in dat ze zich niet laat betalen voor positieve of negatieve verhalen op deze website. Ze schrijft wat ze zelf vindt, op basis van 25+ jaar Mac-ervaring.