Omgaan met bestanden

De Finder
De bestanden op je Mac worden beheerd door het programma Finder. De Finder laat door middel van zgn. Vensters zien wat er allemaal op de HD staat. Hoe, dat mag je zelf kiezen. Zie maar wat je het handigst vindt.Een nieuw Finder-venster openen
Je kunt via het Dock icoontje van de Finder een nieuw Venster openen: door er 1x op te klikken.

Het lachende Finder-icoon

NB: Ook het dubbelklikken op een schijf op je Bureaublad levert je altijd een nieuw Finder-venster op.

Indeling van een Finder-venster
Bovenin zie je de Knoppenbalk en rechts het Zoekvenster. Links heb je de Navigatiekolom.Grootte Venster aanpassen
Je kunt een Venster aan alle kanten vergroten. Ga met je muis op de rand of in een hoek van het Venster staan tot er een dubbel pijltje verschijnt. Klik en sleep nu het Venster naar de gewenste grootte.Vensterweergave
Er zijn vier manieren om de mappen-hiërarchie te laten zien: Iconen, Lijst, Kolommen en Voorvertoning. Linksboven in het Venster zie je vier symbooltjes die dit uitdrukken. Klik erop en de indeling van je venster verandert.1. Iconenweergave
Zo zie je kleine afbeeldingen van je bestanden en mappen.2. Lijstweergave
Handig wanneer je documenten alfabetisch, op datum, grootte of soort wilt sorteren:3. Kolommen
Met deze horizontale boomweergave heb je een goed overzicht van de structuur van de mappen op je Mac:4. Voorvertoning-weergave of 'Coverflow'
Heel handig om snel je bestanden te bekijken en er doorheen te bladeren:NB: De officiële naam van deze vertoning is 'Coverflow'.

Programma’s openen niet nodig!

Je hoeft dus geen programma op te starten om het te bekijken en/of te beluisteren. Dit is heel handig als je een bestand zoekt en de naam vergeten bent. De Finder is dus meer dan alleen een Mappen-Structuur-Indeel-Beheer-Programma: het is ook een Voorvertoning-programma!

Snel een bestand bekijken / 'Quick Look'

Naast de Voorvertoning-weergave is er is nog een manier om je bestanden te zien zonder een programma te hoeven openen: Snelle weergave of: 'Quick Look.
Een bestand selecteren en vervolgens op de Spatiebalk tikken laat het bestand ook snel weergeven: in dit geval een plaatje:Beeldvullend in Quick Look
Linksboven de knop om het plaatje beeldvullend te laten zien.Finder venster beeldvullend maken

Klik op de groene knop links bovenin:Venster niet meer beeldvullend
Klik op dezelfde groene knop.

Nieuwe map maken
Dit vind je onder Archief => Nieuwe Map.Losse bestanden in één keer in een nieuwe map zetten
Als je meerdere bestanden samen in een nieuwe nog aan te maken map wilt zetten: selecteer ze en rechts-klik voor een snelmenu.
Kies Nieuwe map met selectie (x onderdelen). Handig!Bestanden verplaatsen
Uiteraard kun je bestanden verplaatsen. Klik erop, houd de muisknop ingedrukt en sleep het item naar waar je het wilt hebben: ‘sleur ende pleur’.

Bestanden verplaatsen en tegelijk kopiëren
Houdt de Alt-toets ingedrukt terwijl je op 'n bestand klikt en versleep het naar z'n nieuwe plekje.
Je ziet een groen balletje verschijnen ten teken dat je aan het kopiëren slaat.

Meerdere bestanden tegelijk selecteren
Dat kan op verschillende manieren:
- Sleep met de muisknop (links) ingedrukt over alle bestanden die je wilt pakken.
- Druk de Shift-toets in voor bestanden op een rij en selecteer het eerste en laatste bestand.
- Voor bestanden op diverse plekken houd je de Command-toets ingedrukt en selecteer je bestand voor bestand.
NB: De Command-toets is die met die rare kriebel erop, naast de Spatiebalk.

Foutje? .... Bedankt!
Heb je een fout gemaakt in de Finder, bijvoorbeeld met het herbenoemen of verplaatsen van een bestand? Onder het menu Wijzig vind je Herstel. Sneller is de toetsencombinatie: Command-Z.
De Navigatiekolom
Je kunt het Dock (dat ding met icoontjes op een rij) gebruiken als snel opstapje naar je favoriete programma’s, mappen of documenten. Wat ook kan, is het menu gebruiken dat je aan de linkerkant van ieder Venster aantreft: de Navigatiekolom.
Sleep hierin om precies te zijn onder Locaties je favoriete mappen, programma’s en/of documenten. Er wordt zo een Alias aangemaakt: een verwijzing naar het echte bestand.
Apple heeft standaard een aantal mappen in de Navigatiekolom geplaatst. Je kunt zelf ook mappen plaatsen.

Sleur ende pleur een map of document naar de Navigatiekolom.Je bent nu met één klik in deze map. Je hoeft dus niet meer door de hele mappenstructuur om ‘m te openen. Handig!Een onderdeel uit de Navigatiekolom halen
Rechts-klik en kies 'Verwijder uit navigatiekolom'. Hiermee verdwijnt alleen deze verwijzing. Je gooit dus niet het origineel weg.NB: De standaard mappen die in de Navigatiekolom staan kun je beter laten staan.
Gooi in ieder geval nooit de originele weg!


Al mijn bestanden

Bovenin de Navigatiekolom, onder Al mijn bestanden, kun je in één keer door al je afbeeldingen, films, muziek en documenten heen neuzen. De weergave gaat ook via de vier mogelijkheden van een Finder-venster. Hiervan is de Iconen-weergave het meest overzichtelijk, omdat je in één oogopslag documenten kunt herkennen.Externe schijven gebruiken

Cd’s, dvd’s, USB-sticks en externe harde schijven verschijnen ook in de Navigatiekolom, onder APPARATEN. Naast elke schijf vind je een uitwerp-symbooltje. Gebruik deze altijd, ook voor USB sticks!BELANGRIJK: Voordat je een schijf loskoppelt, dien je deze netjes te verwijderen. Ook USB sticks!
Veel mensen houden zich hier niet aan, maar dit moet altijd - ook onder Windows! Doe je dit te vaak, dan kunnen bestanden beschadigen.


Cd’s en Dvd’s gebruiken (ouderwets)
Wanneer je een muziek cd of dvd in de speler drukt, starten automatisch de spelers op: iTunes voor audio en DVD-speler voor dvd. Dit kun je desgewenst veranderen in Systeemvoorkeuren bij Cd’s en dvd’s.

Bestanden openen
Dubbelklik op een bestand om het te openen. Het bestand zal zelf een programma kiezen om in te openen.
NB: Hoe je deze keuze verandert, lees je bij de Finder-tips.Meer over het Dock
Ga er met je muis op staan en je ziet de naam van het programmaatje verschijnen.Klik en het programma start op (het icoontje springt hierbij op en neer).

Dock-menu

Rechts-klik op een Dock-icoon en een klein menu verschijnt. Handig om uit te vinden waar het origineel zich bevindt (Toon in Finder):Of om aan te geven dat het moet openen nadat je Mac is opgestart: Open na Inloggen. Handig!Maak gebruik van het Dock
Net zoals in de Navigatiekolom kunnen we onze favoriete programma’s of documenten naar het Dock slepen.
Het handige van het Dock is namelijk dat je er altijd direct toegang tot hebt, ongeacht wat je aan het doen bent. Bijvoorbeeld de Systeemvoorkeuren uit het vorige hoofdstuk; die zijn ook rechtstreeks te bereiken via je Dock.
Het Dock is dus een ga-er-snel-naar-toe-ding. Handig voor al je programma’s, maar ook voor veel gebruikte documenten en mappen.

Bestand in het Dock zetten
Wil je iets in het Dock plaatsen? Sleur het bestand naar het Dock en laat het erop vallen. MacMiep noemt dit ‘sleur ende pleur’. Er wordt nu een alias aangemaakt oftewel een verwijzing of snelkoppeling.Iets uit het Dock verwijderen
Wil je die weer kwijt, trek het snel uit het Dock. Het zal in een stofwolkje oplossen. Hiermee is het programma zelf NIET verdwenen, alleen de verwijzing ernaar. Er is dus geen reden om in paniek te raken wanneer je per ongeluk iets uit het Dock hebt gesleept. Opzoeken en terugslepen is dan de oplossing.
NB: Sommige iconen laten zich niet verwijderen, bijvoorbeeld de Prullenmand.


Standaard inhoud van het Dock in macOS 10.10 Yosemite:Finder

De Finder heeft ook zijn icoon in het Dock. Rechts-klik voor een snelmenu:Launchpad
:Afgekeken van de iPad/ iPhone, ten faveure van de Trackpad is Launchpad. Hier vind je al je programma’s terug, om doorheen te zwiepen.Safari
: internetbrowser (=> hoofdstuk Internet).

Mail: e-mailprogramma (=> hoofdstuk Internet).

Adresboek
: adressen database

iCal: kalender en agenda.

Notities

Maps
iMessage: chatfunctie, Apple ID vereist

FaceTime
: videochatprogramma, Apple ID vereist.

PhotoBooth
: maakt foto’s met de ingebouwde iSight webcam. Probeer vooral ook eens de lachspiegel effecten uit...

iPhoto: importeer-, bewerken opslagprogramma voor je digitale foto’s.

iTunes: audio aanschaf-, afspeel- en converteerprogramma, CD/Video afspeelprogramma, Internetradio, branden van audio en mp3-cd’s en uiteraard hèt communicatiemiddel met de iPod, iPad en de iPhone.

iBooks: maak zelf eBooks

App Store
Dé manier om aan betrouwbare software te komen. Je hebt altijd een inlognaam en wachtwoord nodig, een zgn. Apple ID. Heb je die nog niet, dan word je vanzelf doorverwezen om er eentje aan te maken. Uiteraard kun je met dat ID ook in de iTunes store gaan shoppen.

Systeemvoorkeuren
: besproken in hoofdstuk Voorkeuren.

Prullenmand: lijkt me duidelijk. om deze te legen, klik op het icoontje in het Dock en houd de muisknop even vast. Er verschijnt de tekst 'Leeg Prullenmand'.NB: Je kunt ook naar het Finder menu gaan en kiezen voor 'Leeg prullenmand'.


Meer over omgaan met bestanden en handigheidjes in de Finder bij de Finder-tipsDisclaimer: MacMiep is onafhankelijk. Dit houdt in dat ze zich niet laat betalen voor positieve of negatieve verhalen op deze website. Ze schrijft wat ze zelf vindt, op basis van 25+ jaar Mac-ervaring.