Alle systeemvoorkeuren besproken

Een beschrijving van alle Systeemvoorkeuren
NB: Beginners mogen dit hoofdstuk eerst even overslaan.

AlgemeenDit heet 'Markeringskleur':


Maar ook grootte van de symbolen in de Navigatiekolom kun je hier aangeven plus hoe je Mac zich gedraagt tijdens het scrollen in de schuifbalken.
Je kunt ook aanklikken of je Mac de laatst geopende vensters moet laten zien wanneer je een programma weer opstart. Plus het ‘anti-aliasing’ niveau: hoe scherp steekt tekst af tegen de achtergrond.

Bureaublad
...
Je kunt onder 'Mappen' een zelfgeschoten foto uit het programma iPhoto kiezen:en SchermbeveiligingWat betreft Schermbeveiliging (het filmpje dat draait als je Mac zich verveelt): zo'n filmpje is leuk, maar sluimeren kost veel minder stroom! Energiebewuste Maccers kiezen daarom voor Sluimerstand (vind je onder het systeemvoorkeur Energiestand).

Dock

Dat ding vol icoontjes.

Mission Control
Geef hier aan met welke toetsen of muishandelingen je bijvoorbeeld van programmavensters kunt wisselen, een overzicht kunt krijgen van alle documenten die open staan en dergelijke. Meer in hoofdstuk Finder.

Taal en regio

Je verre liefde op bezoek? Werk je liever in het Frans? Stel hier de systeemtaal in. Log wel eerst even uit en in voordat de verandering zichtbaar wordt.

Toetsenbordvoorkeuren
Onder het tabblad Tekst kun je ook de automatische spelling-correctie uitzetten. Die vind je onder het tabblad Tekst. Vink daarvoor 'Corrigeer spelling automatisch' uit.NB: Binnen programma’s zelf zijn er vaak ook opties voor de spellingscontrole.
Beveiliging en privacy

Instellingen op het gebied van veiligheid en privé werken vind je hier. Details vind je in het hoofdstuk Veiligheid en sub-hoofdstuk Privacy.Spotlight

Instellingen van de snelle zoekfunctie van macOS, waar en wat moet en mag ie wat vinden? Meer in hoofdstuk Software en sub-hoofdstuk Privacy.Berichtgeving
Stel hier in welk laatste nieuwtje je (al dan niet) wilt ontvangen door middel van een pop-upje in je scherm. Dit kan zijn een melding in je agenda, een nieuwe e-mail die is gearriveerd, of iemand die met je wil chatten.Een melding van 'Berichtgeving':

Cd’s en dvd’s
Wat moet er gebeuren wanneer je een lege/volle cd of dvd plaatst? Geef het hier aan. Branden? Dat is geïntegreerd in macOS. Meer over branden in hoofdstuk Software.SWITCH-TIP
Waar is het brandprogramma?
Switchers: stop zoeken naar een brandprogramma op uwen Mac!
Branden is geïntegreerd in OS X!

Beeldscherm
Helderheid, kleurprofielen en kleurcallibratie (voor de grafici) etcetera vind je hier.

NB: Indien je de luxe van twee beeldschermen bezit, kun je hier ook aangeven hoe het Bureaublad moet doorlopen en waar de Menubalk dient te staan.

Energiestand
Sluimeren of uitzetten maakt voor mijn 27” iMac uit 2011 weinig verschil meer: 0,45 Watt tegen 1.36 Watt. Het beeldscherm snel op zwart laten gaan levert echter meer op: 42,5 Watt (uit) tegen 104 Watt (aan)!

ToetsenbordOnder Tekst de plek om - eventueel - de automatische spellingscontrole uit te zetten:Toetsencombinaties
Je vind hier ook diverse toetsencombinaties die je kunt gebruiken, bijvoorbeeld om een Schermafbeelding te maken (zo komt MacMiep aan de plaatjes):Muis
MacMiep werkt met een Logitech laptop muisje. Je bent niet verplicht om met Apple muizen te werken.
Trackpad
Gebruikers van een MacBook of losse Trackpad kunnen zich hier uitleven; er zijn vele vingerbewegingen die je kunt instellen. Kijk ook weer goed naar het filmpje wat er precies bedoeld wordt:

Printers en scanners

Het installeren van printers en scanners vind je in het hoofdstuk Software.Geluid

Kies je waarschuwingssignaal, invoer/uitvoer apparaat en microfoon. Voor de interne microfoon kun je hier de geluidssterkte van de opname regelen en ook aanvinken of omgevingsgeluiden moeten worden onderdrukt bij opname ja of nee.NB: Gebruik je een extern audio-apparaat (usb-voorversterker of -microfoon), dan zal deze hier ook verschijnen.iCloud

Dienst van Apple voor het uitwisselen van gegevens tussen al je apparatuur.

Je hebt een Apple ID nodig om van iCloud gebruik te kunnen maken.
Je kunt hier aangeven welke diensten je al dan niet in de Cloud wilt bewaren. Houd er rekening mee dat Apple een Amerikaans bedrijf is en dus valt onder de Patriot Act. Nederlandse privacy regels gelden niet!

Internetaccounts
Hier bevinden zich onder andere de instellingen voor o.a. MS Exchange, E-mail en Gmail.NB: het geavanceerd instellen van e-mail zul je in je e-mailprogramma moeten doen. => meer in hoofdstuk Internet.

Gmail en Google+
Gmail (samen met andere Google diensten) kun je hier ook instellen,Netwerk
Hier moet je al je (draadloze) internet-instellingen invullen, evenals instellingen voor locale netwerken. Meer in hoofdstuk Internet en hoofdstuk Delen.

Bluetooth
Dit is een manier om draadloos te communiceren met muizen en toetsenborden. Je ziet in het witte veld de beschikbare BT apparaten staan.
Klik op het betreffende apparaat om contact te leggen.Onder Geavanceerd vind je extra opties:NB: Je vindt rechtsboven in de Menubalk ook een icoontje dat je naar de Bluetooth Systeemvoorkeuren leidt:Delen
Hier tref je de instellingen voor o.a. het delen van bestanden, printers en scanners aan. Komt van pas wanneer je met je Mac in een netwerk zit. Meer in hoofdstuk Delen.Gebruikers en groepen
Hier kun je je wachtwoord veranderen, nieuwe gebruikers aanmaken en aangeven wat deze wel en niet mogen. Meerdere gebruikers aanmaken is bijzonder handig wanneer je met het hele gezin van één computer gebruik wilt maken. Zo kan iedereen zijn 'eigen' Mac gebruiken. Meer in hoofdstuk Gebruiker => hoofdstuk Gebruikers.Ouderlijk toezicht

Bepaal wanneer gezinsleden mogen computeren, hoe lang en wat ze mogen doen op de Mac en op internet: hoofdstuk Gebruiker => hoofdstuk Gebruikers.App Store
Checkt of er verbeteringen zijn aan de software die je gebruikt. Dit geldt alle software van Apple en ook voor printers. Je kunt hier kiezen of je Mac ze automatisch en op de achtergrond binnenhaalt ja (standaard) of nee.
Dit staat standaard zo ingesteld, dus je hebt er bijna geen omkijken meer naar. Je krijgt dan vanzelf een melding dat er een update is:NB: Laat dit zo staan. De enige reden waarom je dit zou veranderen is wanneer je eens op een sloom of duur netwerk zit. Schakel dan weer terug zodra je netwerkkwaliteit weer hoog is. Updates zijn uitermate belangrijk!

Dicteren en Spraak
Commandeer je Mac bij Dicteren:en laat ‘m terugkletsen bij Tekst-naar-spraak:Datum en tijd
Spreekt voor zich. Wil je cijfers of een echt klokje in je Menubalk of helemaal niks, geef het hier aan.Ook je Tijdzone op deze aardbol kun je hier kiezen. Handig voor verre reizigers.Opstartschijf
Hier kun je eventueel aangeven met welk systeem en op welke schijf de Mac moet opstarten. Handig wanneer je ook Windows op je Mac draait met behulp van Boot Camp. Meer daarover in het hoofdstuk Switchen.Time Machine

Het automatische backup programma. MacMiep adviseert -dringend- om er gebruik van te maken.
Anders niet huilen wanneer het een keer misgaat en je data kwijt bent!
Lees meer in hoofdstuk Problemen => subhoofdstuk Time Machine.

Toegankelijkheid
Voor mensen die problemen hebben met zien, horen en/of met hun motoriek is dit thé place to be.
Je kunt bijvoorbeeld je beeldscherm grijswaarden of negatief beeld laten vertonen (Keer kleuren om), of laten uitvergroten bij Zoomen.


Daarnaast kan de Mac ook bestanden en meldingen voorlezen. Kies Open VoiceOver-hulpprogramma voor specifieke instellingen.
NB: Nederlandstalige stemmen? Zie hiervoor het Systeemvoorkeur Spraak.

SWITCH-TIP
Nummeriek toetsenbord
Bezitters van een groot toetsenbord met extra nummeriek gedeelte aan de rechterkant opgelet:
In Toegankelijkheid kun je ook aangeven of je met het Nummerieke gedeelte van het toetsenbord wilt werken als zijnde vervanging voor de muis. Standaard staat het bordje namelijk op nummers ingesteld, dit in tegenstelling tot in Windows.
Overige voorkeuren
Na het installeren van sommige soft- of hardware verschijnen onderaan extra Systeemvoorkeuren.
MacMiep heeft bijvoorbeeld een externe USB geluidskaart van Line 6 in gebruik:


Disclaimer: MacMiep is onafhankelijk. Dit houdt in dat ze zich niet laat betalen voor positieve of negatieve verhalen op deze website. Ze schrijft wat ze zelf vindt, op basis van 25+ jaar Mac-ervaring.