Backups maken met een Mac: Time Machine

Waarom backuppen, die Macs zijn toch zo goed?
Simpel: harde schijven kunnen stuk. En op zo’n harde schijf staat al je data.
Ter voorkoming van huilbuien cq scheldkannonades raadt MacMiep dus dringend aan een externe harde schijf aan te schaffen en Time Machine te gebruiken. Die liggen tegenwoordig bijna in de supermarkt. Koop eentje die groter is dan je interne harde schijf. Beter teveel ruimte dan te weinig.
NB: Je kunt trouwens één schijf gebruiken voor meerdere Macs.Wat is Time Machine precies?
Time Machine is een automatisch backup-programma. Automatisch wil zeggen dat na één keer instellen een reservekopie van je bestanden wordt gemaakt zonder dat je er naar omkijkt.

Hoe doet Time Machine dit?
De Time Machine maakt eerst een volledige kopie van je harde schijf. Daarna zal zij bij iedere backup (ieder uur) alleen de gewijzigde en nieuwe bestanden noteren. Op die manier bespaart ie ruimte. De eerste keer dat TM bezig is, zal daarom duidelijk langer duren dan volgende keren.

Hoe stel ik Time Machine in?

Wanneer je voor de eerste keer een externe harde schijf aan je Mac hangt, zal macOS je automatisch vragen of je deze schijf als reservekopie-schijf wilt gebruiken.In alle andere gevallen: sluit je schijf aan en wacht tot ie op je Bureaublad of in je Navigatiekolom verschijnt. Ga dan naar Systeemvoorkeuren => Time Machine. Zet Time Machine aan met de schuifknop links.Even later zal het bewaren van je bestanden beginnen. Dit kan even duren.


Ik zie geen harde schijf
Zie je je harde schijf echter niet in Time Machine en wel in de Finder, dan is je harde schijf waarschijnlijk niet op de juiste manier ingedeeld (bestandsstructuur moet HSF+ of APFS zijn). Dit is gemakkelijk op te lossen door de schijf te wissen en opnieuw te initialiseren (formatteren), maar dit heeft wel een consequentie:

Een schijf wissen maakt dat alle data op die schijf verloren gaat!


Een harde schijf wissen
Ga naar Hulpprogramma’s en open Schijfhulpprogramma. Selecteer de juiste schijf en kies Tabblad Wissen. Kies bij structuur macOS Uitgebreid (Journaled) en klik op de knop Wis.Je schijf is nu geschikt om door Time Machine te worden gebruikt.

Time Capsule configureren
Apple verkoopt draadloze backup schijven genaamd Time Capsule. Kies daarvoor bij Selecteer Schijf de Time Capsule. Zie je die nog niet in het netwerk, open dan Airportconfiguratieprogramma om de schijf te koppelen aan jouw Mac.Bestanden uitsluiten van de backup

Maar ik wil helemaal niet dat alle bestanden gebackupt worden!
Dat hoeft ook niet. In Systeemvoorkeuren => Time Machine kun je bij Opties precies aangeven wat er niet gebackupt hoeft te worden.

TIP
Beveiliging van de TM reservekopie

Om te voorkomen dat de data zomaar te lezen is, heb je de optie de backup te versleutelen. Zonderde juiste accountnaam en wachtwoord kan niemand erbij.De weergave van het verleden

Je kunt zoeken naar bestanden die je ooit* gemaakt hebt. Time Machine kan alle verschillende versies van een document laten zien zoals het eruit zag op verschillende tijdstippen. Ga hiervoor naar het Time Machine icoon in de Menubalk. Kies 'Activeer Time Machine'.

* Afhankelijk van de grootte van de schijf.

Bladeren in het verleden
De Trekkies onder ons zal het wormhole-effect bekend voorkomen. Hoe groter je schijf, hoe verder terug je kunt ‘reizen’.
Blader met behulp van de pijlen voor- en achteruit in de tijd. Het enige wat je moet doen is het juiste document op de juiste datum annex tijdstip vinden en dan Zet terug (rechtsonder) te kiezen.Kies dan of je je originele document wil vervangen, of beide wilt behouden.NB: Time Machine bewaart over de laatste 24 uur één document per uur, daarna één per dag voor de gehele afgelopen maand. Van alle vorige maanden bewaart ie één kopie per week. Schijf vol? Oudste worden verwijderd. De Mac zal je daarvan eerst bericht geven.

TIP
Backuppen zonder Time Machine
Je kunt ervoor kiezen om je gehele harde schijf te klonen. Gebeurt er iets, dan zet je je hele hebben en houden met 1 handeling terug. Handig als je het druk hebt of heel veel Mac's moet installeren.
Programma's hiervoor zijn bijvoorbeeld CarbonCopyCloner en Superduper.

TIP
Individuele mappen backuppen
Je kunt bijvoorbeeld alleen je gebruikersmap regelmatig naar een externe schijf slepen. Nadeel: programma's in de programmamap zul je bij grote problemen altijd opnieuw moeten installeren en dat kost veel tijd.

TIP
Externe backup services

In principe is het goed om ook op een externe locatie een backup van al je bestanden te hebben.
Diverse bedrijven bieden backup servers of Cloud faciliteiten aan, vaak zijn de eerste GigaBytes nog gratis ook. Voor je met eentje in zee gaat is het slim om te kijken waar de servers van het bedrijf staan en wat hun voorwaarden zijn. Hoe gratis is dat gratis? Wat gebeurt er met jouw gegevens? Is het een Amerikaans bedrijf, of staat de server in de V.S., dan is je privacy sowieso niet gegarandeerd. Meer in hoofdstuk Privacy.

TIP
Mac-Up! de NEDERLANDSE cloud backup service voor de Mac
Een frisse uitzondering speciaal voor ons Maccers is Mac-Up!, een backupservice voor je Mac. Met opslag in Nederland, dus ook Nederlandse privacy standaarden! Ongelimiteerd, beveiligd en je mag 't een maand gratis uitproberen. Hulde voor dit Nederlandse Mac-initiatief van MacHerman!TIP
Backup discipline
Backuppen is alleen nuttig wanneer je het frequent doet EN consequent doet. En voor wie het echt goed wil doen: 1 backup is eigenlijk niet genoeg. Want wat als je backup er ook nog de brui aangeeft? En wat als er brand uitbreekt in je pand? Inbraak? Diefstal? Bliksem? Een backup op een andere locatie / in een Cloud is dan geen overbodige luxe.Disclaimer: MacMiep is onafhankelijk. Dit houdt in dat ze zich niet laat betalen voor positieve of negatieve verhalen op deze website. Ze schrijft wat ze zelf vindt, op basis van 25+ jaar Mac-ervaring.