Wat moet je weten?

Hoe zet je een Mac aan? (laatste update: 18-03-2016)
Op je Mac vind je een rond knopje met een streepje en een driekwart cirkel.
Dit is de aan-knop. Bij de iMac zit ie achterop:
Accountnaam en wachtwoord
De allereerste keer dat je macOS opstart, zal je worden gevraagd om een Accountnaam en een Wachtwoord op te geven.
Kies vooral je Accountnaam zorgvuldig, want je zult 'm de rest van je Mac-tijd tegenkomen.
Verzin een wachtwoord van minimaal zes tekens met wat cijfers er in. Schrijf het alsjeblieft ergens op (!!!)Het Bureaublad
Is de Mac eenmaal opgestart, zie je voor je het Bureaublad. Bovenin staat de doorzichtige Menubalk:Linksboven in de Menubalk zie je het Appeltje, thuis van het Apple Menu.
Rechtsboven het vergrootglasje van Spotlight (de handige interne zoekfunctie).
Onderaan zie je een rijtje icoontjes staan: dit heet het Dock.De Muis annex Cursor annex Aanwijzer

Het pijltje dat je in beeld ziet noemen we hier gewoon ‘Muis’.

Hoe zet je een Mac uit?

Je vindt Zet uit... onder het Appeltje linksboven: in het Apple Menu. Ga er met je muis heen, klik en beweeg naar je keuze en laat dan de muisknop los. De Mac zal dan zelf alle programma’s afsluiten en uitgaan.Ook Herstart... en Sluimer* vind je in het Apple Menu terug.

*Sluimer: de computer staat aan maar gebruikt zo min mogelijk stroom.
Sluimeren gebeurt vanzelf wanneer je je Mac een tijdje met rust laat. Wakker maken? Druk op een toets.
SWITCHTIP
Het toetsenbord van de MacHet zal de Switchers onder u opvallen dat een Apple toetsenbord iets afwijkt van een Windows toetsenbord:- Een Windows keyboard heeft Control (Ctrl), Windows, Option (Alt).
- Een Apple keyboard heeft Control (Ctrl), Option (Alt) en Command toetsen.

SWITCHTIP
De Delete-toets op de MacBooks
Voor Forward Delete is er geen toets als zodanig. Gebruik dan Fn + Delete.NB: Fn is de extra toets op Apple' standaard toetsenbord en op notebooks, helemaal linksonder.
Cd's uitwerpen
Het Mac bordje heeft rechtsboven een toets voor het uitwerpen van cd's of dvd's:Externe schijven uitwerpen
Cd, dvd, usb stick, externe harde schijven kun je uitwerpen door ze in de Prullenmand te sleuren ende pleuren. Het prullenmand-icoontje zal vanzelf in een uitwerp-symbool veranderen:Het toetsenbord van je Mac: leestekens gebruiken
Option + e = accent aigu é
Option + u = trema ü
Option + ` = accent grave è
Option + i = accent circonflexe î
Option + 2 = Euro €

Hoe werkt dit?

Om bijvoorbeeld een accent aigu (é) te krijgen tiep je de toetsencombinatie option + e. Er gebeurt daarna nog niks. De accent aigu verschijnt pas wanneer je daarna een letter tiept. Hij komt dan op deze letter (mits die letter taaltechnisch een / mag dragen natuurlijk). Zo werkt het bij alle tekens.Nog een manier
Wat ook kan is tijdens het typen de letter waar het accent op moet komen lang ingedrukt houden. Er verschijnt een pop-upje met de accenten die mogelijk zijn voor deze letter. Kies vervolgens het accent met je muis. Je herkent dit misschien wel van de iPad / iPhone.
Welk besturingssysteem draait mijn Mac eigenlijk?
Kijk even naar dit filmpje en je weet hoe je daar achter komt.Meer weten over de geschiedenis van de Apple Macintosh computer?
Klik hier: Geschiedenis


Disclaimer: MacMiep is onafhankelijk. Dit houdt in dat ze zich niet laat betalen voor positieve of negatieve verhalen op deze website. Ze schrijft wat ze zelf vindt, op basis van 25+ jaar Mac-ervaring.