Gitaarspelen voor beginners

Ben je ook zo iemand die, als je Frank op een podium louter met akoestische gitaar zichzelf ziet begeleiden, denkt: “willikook?”

Nou, dat kan. Hier ligt namelijk voor u: de cursus gitaarspelen voor beginners.
Voordat je al te enthousiast wordt: bereid je wel voor op het volgende: Uren zwoegen op een greep, of om je pink zover te krijgen dat ie gaat staan waar jij dat wil, blaren op je vingertoppen en kramp. Veel kramp.
Maar met een beetje doorzettingsvermogen moet het zgn ‘kampvuurniveau’ toch te halen zijn? Dus, hol naar de muziekwinkel en schaf een plank aan (wel eentje met zes snaren).

En daar is waar ik wil beginnen: de aanschaf van een akoestische gitaar. Er zijn twee modellen: het Spaanse model, heeft nylon snaren en een brede hals en het Western model, stalen snaren en een smallere hals en vaak vind je een slagplaat onder het klankgat.
Als je van nul af begint is het aan te raden een Spaans model te kopen. De reden hiervoor is dat je je vingers niet zo snel snijdt, maar je kunt de vingerzettingen ook beter aanleren doordat de snaren verder uit elkaar staan.
Echter, dit gaat een cursus ‘slaggitaar’ worden en dat hoort eigenlijk op een stalen ros te gebeuren.
Koop in eerste in stantie een goedkoper model; als je er na een paar maanden mee mocht ophouden, is er niet zoveel verloren. Krijg je de smaak te pakken, dan kun je altijd nog over stappen op een beter model. Een slechte gitarist klinkt ook beroerd op een gitaar van duizend gulden, moet je maar denken.
Investeer liever in een elektronisch stemapparaatje. Wanneer je net begint, zul je in de meeste gevallen moeite hebben met stemmen. Sterker nog: sommige mensen leren het nooit. Het is zeer demotiverend als je net begint en het ding klinkt k. omdat je niet goed kunt stemmen. Helemaal als je met platen mee wil spelen.
Stemapparaatjes zijn er vanaf zo’n 15 Euries. Koop er een met een mikrofoontje erin en laat je uitleggen hoe je ermee om moet gaan.
Verder is nodig een ‘plectrum’ (driehoekig stukje plastic dat je gebruikt om de snaren mee aan te slaan). Neem een ‘thin’ plectrum, dat gaat in het begin makkelijker omdat hij meer meeveert dan een ‘hard’. Harde klinken echter wel beter (klettert minder).

Derde benodigdheid: een akkoordenboekje.
Gewoon een boek waarin met plaatjes staat aangegeven waar je je vingers van je linkerhand moet neerzetten om een bepaald akkoord te pakken te krijgen. Genoeg te vinden bij de muziekboer.

Goed. Je hebt nu dus de sprong in het diepe genomen. Gebruik je akkoordenboek om de grepen te leren die je met je linkerhand pakt. Je rechterhand zal dan ritmisch de snaren aanslaan.
Dat ritme is een gevoel wat je zelf moet ontdekken. De beste manier om het te leren is met cd’s meespelen. Goed te luisteren hoe Frank doet. Meeproberen, of het net zo klinkt. Natuurlijk is het handig om mee te ‘tappen’ met je voet voor het juiste ritme.
De coördinatie tussen je linker- en je rechterhand zal het lastigst zijn. Je linker zal grepen moeten pakken en wisselen tussen de maat in, terwijl je rechterhand in hetzelfde ritme doorslaat. Een regelmatige slag is maar op een manier aan te leren: veel doen. Meezingen is in het begin niet aan te raden, concentreer je op je handen en heb het lied in je hoofd.

Goed. We gaan er nu vanuit dat je gitaar gestemd staat. De volgorde van stemming van dik naar dun is EADGBE. Met andere woorden: een aap die gele bananen eet of eet alle dagen grote borden erwtensoep. Van beneden naar boven: een boer gaf de armen eten.

We beginnen met het akkoord E-mineur, aangeduid als ‘Em’. De greep is vrij simpel, dus zal niet teveel problemen opleveren. Een song bestaat over het algemeen uit meer akkoorden. Om te beginnen met oefenen nemen we ‘Het oude lied’ (van de cd Het Spokende Lied). We slaan het snelle intro over. Luister naar het nummer en probeer de akkoordwisselingen te horen die boven de desbetreffende lettergrepen staan. Probeer dan zachtjes mee te spelen. Wisselen doe je pas op het moment dat het volgende akkoord verschijnt. Op de stukken zonder tekst zul je moeten luisteren naar de verandering.


OP BEZOEK IN DE HEL / HET OUDE LIED

Em C Am D
______ik luister naar het oude lied _____
Em C
en voel me niet meer oud __
Em C Am D
______ik luister naar het oude lied _____
Em C
en voel me niet meer jong __

G C
ik doe de dingen van de dag
G D
ik word dronken in de nacht
Am
ik kan me niet herinneren
C D Em C Am D
dat ik ooit zo gelukkig ben geweest
Em C Am D
_____en iedereen praat zijn mond voorbij _____
wat is er mis met vrij zijnC D Bm
dat ik ooit zo gelukkig ben geweest ben geweest


Op het internet vind je een heleboel sites met uitgeschreven nummers. Sommige staan in een andere notatie, de zgn. 'ChordPro'. Hier staat het akkoord in de tekst zelf. Als we 'Het Oude Lied' zo noteren, krijgen we dit:

(Em) ik luister naar het (C)oude lied
(Am) (D)
en voel me niet meer (Em)oud
(C)
(Em) ik luister naar het (C) oude lied
(Am) (D)
en voel me niet meer (Em)jong

ik doe de (G)dingen van de (C)dag
ik word (G)dronken in de (C)nacht
ik kan me (Am)niet herinneren
dat ik (C)ooit zo gel(D)ukkig ben gew(Em)eest


Nou, was dat nou zo moeilijk?
Als je deze vraag met ‘ja’ kunt beantwoorden: dat is volkomen normaal. Oefenen tot je groen ziet is de enige remedie.
Beantwoord je deze vraag met ‘nee’, dan heb je soepele vingers blijkbaar. Eelt kweken dan maar.
Op deze site vind je diverse nummers die je nu ook kunt uitproberen. Probeer in je hoofd van te voren te horen wat je met je handen gaat doen. Dat gaat niet vanzelf, maar bedenk dat wanneer je in je hoofd kunt spelen, je alleen maar je handen moet laten volgen. En dat is puur fysieke training.
Afzien dus.
Maar bedenk dat de grootste gitaarhelden ook ooit zo begonnen zijn. Talent alleen is niet genoeg. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Succes,

MacMiep

PS: Uwen WebMeesteres heeft een filmpje gemaakt over het uitzoeken van 'Alles wat ik had'. NB: Lees wel eerst even Muziektheorie! Anders snap je de helft niet.