MacMiep installeert Ubuntu Linux: een aangename ervaring! (2017)

Mei vorig jaar had ik de Compaq Presario CQ57-420SD van mijn Buufje onder handen. Eerder had ik daar met kunst- en vliegwerk Windows 7 op gezet. U allen kon hier middels dit MacMiep op een PC hartelijk van meegenieten.
Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en is het ding a. "sloom" en b. "wil niet meer updaten".

Daar valt wellicht wat aan te doen, echter:
Buuf wil beginnen met internetbankieren en DigiD gaan gebruiken, maar durft dat niet goed met deze verouderde Windows 7 laptop.
"Nieuwe computer kopen." sprak ze.
"Waarom?" vraag ik.
"Veiligheid."
Ik zeg: "Wat een onzin, als je veilig wilt dan gooien we er toch gewoon Linux op?"

Buuf weet niet wat dat is, maar als het veiliger is, is het goed. Dus ik dat ding mee.Eerst even wat ervaren Linux gebruikers gevraagd welke 'smaak' het gebruikersvriendelijkste is. 'Ubuntu' zeggen ze beide, al kan 'Mint' ook. Ik kies voor het eerste vanwege de grote gebruikersschare en de uitstekende documentatie zowel in Engels als Nederlands.

Ubuntu Linux installeren
Ik besluit via bootable USB stick te installeren.
Daarvoor moet ik eerst een stick bootable maken en dan de installer van Linux er op.
Beide staan hier duidelijk uitgelegd, met plaatjes: https://www.ubuntu.com/download/desktop/create-a-usb-stick-on-windows

In het kort:

1. download het programma 'Rufus USB installer'.
2. haal dan de Ubuntu installer binnen
3. zet deze installer op stick zetten met dat programma
4. herstart vanaf de USB stick
https://www.ubuntu.com/download/desktop/install-ubuntu-desktop

Als ik reboot van USB stick en de installer verschijnt, doet de Bluetooth muis van Trust het meteen.
Fijn!

NB: Ik moest wel op Esc drukken om in de BIOS te komen om 'm als opstartschijf te kiezen en niet op F12 zoals genoemd, maar dat wist ik. Ligt aan de pc.

Tijdens het installeren besluit ik om voor dual-boot te gaan: m.a.w. Windows te laten staan.
Buuf is namelijk Windows gewend en dat was al een forse onderneming.
Zo kan ze haar oude spellen en programma's blijven gebruiken, als ze dat wil.
Wellicht kan ik het internet dan uit zetten, voor de veiligheid. Als ze dan serieus dingen wil doen, dan kan ze onder Linux werken.
Ze werkt al met Google Chrome, dus dat is geen probleem. Verder zijn er natuurlijk prachtige programma's te krijgen als Open Office.

Ik kan met een schuif kiezen hoe groot de beide partities moeten worden. Doe de 320Gb door de helft. Er was slechts 42Gb data op de schijf aanwezig. Na enige tijd kan ik de installatie laten draaien. Ik moet zeggen dat alles er zeer gelikt uitziet. Er worden diverse programma's aangeprezen, dus ik hoef me ook niet te vervelen. Wat verwacht ik van Ubuntu?
- een computer die sneller zal werken
- kortere opstarttijd
- uitstekende gratis software
- solide veiligheidAh, de installer is klaar. Gebruikersnaam met "goed" wachtwoord gekozen. Herstarten maar.
Een paar scherm met witte lettertjes biedt de mogelijkheid om geheugen te testen of van Windows op te starten. Ik kies niks, en Ubuntu start door. ... Hmmm.. het scherm blijft een tijdje zwart...
Floep: daar is de desktop. Meteen een heel venster met tips voor shortcuts. Die hebben we nu niet nodig.

Links de iconen in de zgn. 'Starter'. Eigenlijk is het gewoon een Dock, net als bij ons.Van boven naar beneden vind je:
"Zoeken"
"Mijn bestanden"
"Firefox"
"Libre Office Writer"
"Libre Office Calc"
"Libre Office PowerPoint-dinges"
"Software 'winkel'"
"Systeeminstellingen"
"Amazon" (zal wel gesponsord zijn)
en dan de schijven die aangesloten zijn
Prullenmand

Ik ga meteen naar 'Ubuntu Software'.
Gimp Image Editor lijkt me wel wat. De naam 'Gimp' is beroemd. Binnenhalen! Ah: mijn gebruikerswachtwoord wordt gevraagd.
Vervolgens zoek ik naar Google Chrome, maar die vind ik niet. Huh? Is daar geen Linux versie van?
Dat vind ik raar. Even Firefox opstarten (standaard meegeleverde browser).... en ff google'en en aaah, daar istie al.
Firefox is ook prima, maar ze is Chrome gewend en dat is prettiger. Qua veiligheid heeft Google natuurlijk een groot belang, dus ik neem aan dat Chrome ook op dat gebied een goede keuze is.
Tijdens het downloaden/installeren zie ik de melding dat Chrome niet geheel 'open' software is. Vandaar niet in de 'winkel'.


Ik moet zeggen dat Ubuntu zeer intuïtief werkt. De grote iconen links op de desktop zijn duidelijk en ik vind meteen wat ik zoek, omdat ik bekend ben met de iconen van Firefox en LibreOffice. Ik gebruik beiden immers zelf op mijn Mac.Rechtsboven had ik meteen de Wi-fi al ontdekt bij de twee pijltjes, al zit ik nu even bedraad te werken. Libre Office Writer (Word) start erg snel, ook Calq (Excel) binnen enkele seconden. Daar kon MS Office onder Windows 7 alleen van dromen.
Met een rechts-klik op de 'Starter' zoals de iconenbalk links blijkt te heten, verwijder ik de "Powerpoint" (naam kwijt) van LIbre Office en "Amazon" (sponsor?).
Gimp en My Paint zijn er inmiddels zelfstandig in verschenen. Chrome is nog bezig met installeren.

Even kijken bij "Systeeminstellingen". Gut, nu zie ik pas dat Ubuntu toch echt wel goed naar OS X heeft gekeken zeg. Zelfs de bolletjes voor het sluiten van een venster doen sterk aan het 'stoplicht' op de Mac denken. Ook de iconen van Systeeminstellingen zijn duidelijk en zonder fratsen. Netjes hoor!Chrome zet na lang wachten het installeren niet door en ik besluit een herstart te doen. Daarna opnieuw geprobeerd en het werkt.
Even inloggen en al haar favoriete websites staan weer in beeld. En in de Gmail de melding dat er nu vanaf een Linux computer is ingelogd (Chris, als je wakker bent geworden door de mail: sorry!)Firefox uit de 'Starter' en Chrome ervoor in de plaats als standaard browser. Die kent ze immers goed. Ik moet zeggen dat het er allemaal keurig uitziet en dat ik eigenlijk automatisch mijn weg weet te vinden. Ubuntu heeft qua uiterlijk en werking behoorlijk goed naar Mac OS X gekeken.
Ik kan ook de Windows partitie benaderen om de bestanden die ik al had gebackupt over te zetten.
Dat is echter niet voor de beginner, je moet echt weten waar je moet zijn. En de snelheid? Die is een verademing ten opzichte van het stroperige Windows 7 dat ooit bij deze machine geleverd werd. Ik vind het fijn werken! Als het aan mij ligt, gaat die Windows partitie er meteen af!
Eerst maar eens kijken wat Buuf ervan denkt. Dit is natuurlijk voor iemand die Windows gewend is, even wennen.
Maar voor wie Windows zat is en geen geld heeft voor een recente Mac: Ubuntu!

Ubuntu: the poor Man's Mac?!

PS: Buuf is helemaal gelukkig met haar 'nieuwe' computer. Ze durft nu veel meer dan vroeger en iDeal is geen vreemde meer. En dat allemaal voor niks!


Disclaimer: MacMiep is onafhankelijk. Dit houdt in dat ze zich niet laat betalen voor positieve of negatieve verhalen op deze website. Ze schrijft wat ze zelf vindt, op basis van 25+ jaar Mac-ervaring.